• Головна
  • Новини
  • «Обвели навколо пальця»: як «монобільшість» обхитрила власників «євроблях»

Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


22.02.2021, 18:20

«Обвели навколо пальця»: як «монобільшість» обхитрила власників «євроблях»

Попри те, що умови розмитнення так званих євроблях, або ж авто на іноземних номерах, кілька разів пом’якшували, а застосування штрафів переносили, це питання знову постало у парламенті. Минулого тижня народні обранці, переважно з «монобільшості» у першому читанні схвалили дві нові законодавчі ініціативи, які стосуються «євроблях».

Насправді вимоги власників автомобілів на іноземній реєстрації інші – подальші послаблення для власників «євроблях», а тому вимога – ухвалити проєкт закону 3704, що передбачає зміни до Податкового кодексу.  Так, згідно з цим Законопроектом, ввезені уживані авто не мають оподатковуватися акцизом та ПДВ, а саме авто можна розмитнити впродовж 180 днів, сплативши лише мито та «добровільний платіж» у 8500 грн, тобто 500 неоподаткованих мінімумів, незалежно від дати їхнього ввезення в Україну.

Зрештою у профільному комітеті ВРУ з фінансів, податкової та митної політики вже розглянули цей, а також альтернативні проєкти законів (яких загалом вісім!), і вирішили на їх основі сформувати два свої – про зміни до Податкового та Митного кодексів.

Зміни «передбачають єдиний підхід до розмитнення авто без будь-яких пільг і винятків, стосуються всіх транспортних засобів, які в'їхали на територію України до кінця 2020 року з порушенням митних правил, а також направлені на поповнення бюджету і полегшення роботи правоохоронних органів».

Проєкти змін передбачають, що впродовж півроку від ухвалення закону можна буде легалізувати завезене до кінця 2020 року авто на іноземних номерах сплативши суму, яка не залежатиме від вартості авто, а лише від трьох показників: вік авто, тип двигуна та його обсяг.

Наразі в Україні налічується близько півмільйона авто, які потрапили до країни до 31 грудня 2020 року і порушили митні правила.

Ще один законопроєкт, який депутати проголосували у першому читанні без обговорення, передбачає зміни до Митного кодексу.

Вони передбачають звільнення від сплати ввізного мита впродовж тих таки 180 днів та звільняють від адміністративної відповідальності за невчасне розмитнення у разі сплати «добровільного платежу» у 500 неоподаткованих мінімумів (8500 грн).

Монобільшість у парламенті намагалася знайти так звану «золоту середину» між балансом коштів у державі і вимогами «євробляхарів», які вже декілька років поспіль приходять до владних будівель у столиці, аби їх почули…

Та насправді у високих чиновницьких кабінетах й надалі не розуміють суті питання, бо ми так і не отримали відповіді від Мінфіну – що отримає держава від введення в дію обидвох законопроектів. Ця ситуація дуже подібна до законопроектів щодо ФОПівців – ніби в окремих пунктах спростили їм роботу, а в інших – навпаки ускладнили її в рази.

Джерело - Резонанс

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: