• Головна
  • Новини
  • Ніколи не давайте дитині аспірин, щоб понизити температуру

Євген Комаровський

педіатр


08.04.2019, 17:06

Ніколи не давайте дитині аспірин, щоб понизити температуру

Ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) багато років досить успішно використовували в педіатрії, коли лихоманка і коли запальні процеси найрізноманітнішого походження.

Після того, як було доведено здатність ацетилсаліцилової кислоти чинити шкідливий вплив на слизову оболонку шлунка, її стали застосовувати більш стримано, але ця стриманість не особливо відбилася на частоті застосування цього ліку як засіб, який жарознижувальний засіб. Зрештою, якщо саме в цей момент у дитини 39 °С, і мама переконана в тому, що після ліків стане легше, то ніякі теоретично можливі виразки шлунка не будуть реальною перешкодою для початку лікування.

Але виявилося, що зміни слизової оболонки шлунка та інші побічні ефекти ацетилсаліцилової кислоти (кровотечі, спазм бронхів) - це все квіточки. Про ягідки вперше заговорили в 1963 р, коли було описано дуже небезпечне захворювання, що виявляється важким ураженням головного мозку і печінки. Хвороба ця отримала назву синдром Рея.

Причина розвитку синдрому Рея точно не встановлена ​​до нині. У той же час виявлено три групи факторів, що сприяють розвитку цього синдрому, по-перше, вроджені порушення обміну речовин, по-друге, інфекції - частіше вірусні (грип, кір, вітряна віспа), рідше бактеріальні (гемофільна інфекція тип b) і ,по-третє, прийом медикаментів, найчастіше саме ацетилсаліцилової кислоти.

Небезпека синдрому Рея не до порівняння ні з якими виразками, кровотечами і бронхоспазмами - навіть в найкращих реанімаційних відділеннях гине кожен другий хворий. Вірогідність захворювання максимальна у віці 4-12 років.

Резюме. Імовірність розвитку синдрому Рея невелика. Але ризик є. І мова йде про те, що застосування ацетилсаліцилової кислоти на тлі вірусних інфекцій в дитячому віці може стати причиною смертельно небезпечної хвороби.

Звідси висновок - однозначний і конкретний: коли йдеться про дітей у віці до 15 років, то використовувати в порядку самолікування ацетилсаліцилову кислоту як жарознижувальний засіб не можна.

(Текст взято із ФБ).

Фото - родіс

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: