• Головна
  • Новини
  • Не анексований, а тимчасово окупований: МінТОТ пояснив, як правильно називати Крим

20.11.2020, 18:11

Не анексований, а тимчасово окупований: МінТОТ пояснив, як правильно називати Крим

Використання терміну «анексований» щодо українського півострова Крим - регулярна помилка, якої припускаються як засоби масової інформації, так і експертне середовище. Згідно з українським законодавством, Кримський півострів включно із містом Севастополь є тимчасово окупованими Російською Федерацією територіями України.

Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко під час презентації аналітичної доповіді «Нова політика деокупації: дороговкази та перестороги», підготовленої Радою зовнішньої політики «Українська призма», повідомляє пресслужба МінТОТ.

«Єдина країна, яка називає Крим і Севастополь анексованими - це Російська Федерація. Вся міжнародна спільнота використовує формулювання «тимчасово окуповані території» як щодо півострова, так і щодо Донбасу. Дозволяється також використання формулювання «спроба анексії» щодо Криму, але не «анексія». Це вкрай важливо і для нас у тому числі. Це підкреслює відповідні зобов’язання РФ за міжнародним гуманітарним правом», - цитує Яременка пресслужба.

Він також зазначив, що визначення «анексія» фактично продовжує російський наратив про те, що питання повернення Криму та Севастополя до України начебто є закритим. «Ми з цим абсолютно не згодні, а отже наполегливо просимо користуватися терміном «тимчасова окупація», адже Крим, я певен, повернеться під контроль України», - резюмував Яременко.

У пресслужбі також нагадали, що 18 листопада Третій Комітет Генасамблеї ООН визнав незаконними російські органи влади в Криму. Зокрема, у резолюції Комітету засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму і окремо наголошується, що органи та посадові особи Російської Федерації, створені в тимчасово окупованому Криму, є незаконними, і їх слід називати виключно «окупаційними органами Російської Федерації».

Довідка: Анексія – це насильницьке приєднання державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. За міжнародним правом анексія як один із видів агресії тягне за собою міжнародно-правову відповідальність.

Окупація – це зайняття збройними силами частини держави або всієї її території без отримання суверенних прав на ці території. Окупація, на відміну від анексії, не призводить до зміни юридичної належності території.

У результаті анексії місцеве населення приєднаної території, як правило, утворює етнічну (національну) меншину у складі іншої держави.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: