• Головна
  • Новини
  • Накопичувальна пенсія та індексація соціальних виплат: що відомо

01.02.2023, 14:51

Накопичувальна пенсія та індексація соціальних виплат: що відомо

Перехід української пенсійної системи на багаторівневу та впровадження пенсійного накопичення призупинили через повномасштабне вторгнення. Але на початку 2023-го прем'єр- міністр Денис Шмигаль назвав цей напрямок діяльності одним з пріоритетних. Що передбачає законопроєкт щодо накопичувальної пенсії та на якому етапі зараз пенсійна реформа — пояснює Суспільне.

У січні на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав впровадження обов'язкового пенсійного накопичення одним з пріоритетів на поточний рік. За його словами, реформа полягає в тому, що працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. Кошти йтимуть туди з трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах та добровільні внески громадян.

Пенсійна система України 

Пенсійна система України, яка працює зараз, спирається на принцип солідарності поколінь. Це означає, що ті, хто працюють, фінансують пенсії тих, хто закінчив трудову діяльність. Тобто внески, які робляться у пенсійний фонд України, йдуть на виплату пенсій.

На кінець 2021 року, за даними Держстату, в Україні працювало 15,5 млн людей. Новіших даних немає, адже після 24 лютого 2022-го такі дослідження не проводяться. За даними Пенсійного фонду України, на 1 липня 2022 року пенсію в Україні отримували 10,7 млн людей.

Трирівнева пенсійна система

Пенсійна реформа в Україні розпочалася ще у 2004 році. Тоді прийняли закони "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про недержавне пенсійне забезпечення". Ціль реформи — перейти на трирівневу пенсійну систему. 

Перший рівень — це солідарні пенсії. Коли громадяни, що працюють, сплачують внески до Пенсійного фонду, і з цих коштів виплачуються пенсії нинішнім пенсіонерам. 

Другий рівень — система пенсійних накопичень. Коли людина, роботодавець або обоє сплачують щомісячно відсоток до спеціального пенсійного фонду, яким людина буде користуватися після виходу на пенсію. Одна з переваг накопичувальної пенсії — її можна передати у спадок.

Третій рівень — добровільне недержавне пенсійне забезпечення. Завдяки йому можна накопичити додаткові пенсійні кошти для себе, близьких або працівників свого підприємства.

Зараз в Україні функціонують лише перший і третій рівні. Тобто діє змішана пенсійна система. 

Солідарна пенсія залежить від демографічного показника, а також стійка до інфляції. "Незважаючи на те, що вона має недоліки — це та гарантія, яка сьогодні є у працюючого громадянина", — говорить Михайло Цимбалюк, перший заступник голови комітету ВР з питань соцполітики.

Накопичувальна система навпаки більш вразлива до фінансових ризиків та стійкіша до демографічної кризи, бо ви відкладаєте гроші на себе.

"Досвід інших країн дозволить нам протягом кількох років відпрацювати оптимальну українську модель, яка буде ефективною для громадян", — говорить Леся Забуранна, народна депутатка від "Слуги народу", член комітету ВР з питань бюджету, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету.

Накопичувальна пенсія

Прийняття проєкту Закону №2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" кілька разів відкладалося. Вперше до Верховної ради його винесли в 2020 році, однак він не пройшов перше читання. Після розгляду в профільному комітеті законопроєкт знову готується на винесення. "Орієнтовно у червні-липні, — каже Леся Забуранна. — Зараз відпрацьовуються між міністерствами в комітетах, відповідними організаціями які надають фахову оцінку тому, як має діяти майбутня система".

"Проєкт закону передбачає, що на накопичення спрямують 5% з Єдиного соціального внеску (сьогодні ЄСВ становить 22% від фонду оплати праці), а пенсійний внесок на накопичувальне страхування у перший рік становитиме 1% фонду оплати праці з подальшим підвищенням", — пояснює Олександра Бетлій, провідний експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

За її словами, якщо спрямувати навіть 1% ЄСВ (що за оцінкою становитиме близько 18-19 млрд грн у 2022 році) на накопичувальне пенсійне страхування, втрати доходів Пенсійного фонду та інших фондів варто буде компенсувати з державного бюджету.

"Якщо запровадять цю накопичувальну систему так, як вони планують, кожен працюючий повинен буде утримувати двох пенсіонерів", — каже Андрій Рева, ексміністр соціальної політики України (2016-2019).

За проєктом закону, реформа із запровадження накопичувальної пенсії поширюватиметься на тих, хто на момент сплати накопичувального пенсійного внеску матиме 55 років, не отримує пенсію за віком та за вислугу років.

Щоб пенсійна реформа, а зокрема накопичувальна система була запроваджена, має бути кілька передумов, каже Михайло Цимбалюк. "Пенсійну реформу однозначно треба проводити, але чи вдало підібраний час? Категорично — ні. Реформа може бути запроваджена тоді, коли буде фондовий ринок, і наступне — держава має гарантувати що ці фонди не пропадуть", — додає депутат.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: