• Головна
  • Новини
  • На полонині Закукул встановили стелу на вшанування пам’яті загиблого на війні доцента ЛНУ ім. І. Франка

22.10.2022, 15:19

На полонині Закукул встановили стелу на вшанування пам’яті загиблого на війні доцента ЛНУ ім. І. Франка

У п’ятницю, 21 жовтня, на полонині Закукул встановили стелу на вшанування пам’яті доцента кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка Михайла Гамкала. Він віддав своє життя у бою з російськими окупантами 18 серпня цього року.

Урочистому відкриттю стели передувало подолання пішого маршруту "Чорногірський географічний стаціонар – полонина Закукул", який є частиною шляху на г. Кукул. Цьому відрізку маршруту також мають намір присвоїти ім’я Героя Михайла Гамкала.

Для того, щоб вшанувати пам’ять Героя України сім’я Михайла Гамкала, студенти, викладачі, працівники географічного факультету, а також колеги та друзі Воїна вирушили до полонини з Чорногірського географічного стаціонару Львівського університету, подолавши на шляху 8 кілометрів. Полонина Закукул розташована поряд із Горою Кукул (1539 м), що на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Сама ж полонина належить до Івано-Франківщини.

Авторами ідеї стели є учні та послідовники Михайла Гамкала. Плита має по 50 сантиметрів довжини, ширини та висоти. На стелі викарбувані слова: "Бувають моменти в житті, коли хочеться лише відчувати на вітрі настояну тишу. Бувають моменти в житті, коли клаптик землі і шматочок неба, – і більше нічого не треба…". 

Лицьова сторона стели символічно спрямована у бік Говерли та Попа Івана Чорногірського – двох із шести 2000-тисячників Українських Карпат.

Прибувши на полонину Закукул, учасники експедиції встановили стелу, після чого до присутніх звернуся декан географічного факультету Володимир Біланюк. 

"По стежці, якою ми йшли до полонини, колись ходили австрійські та польські географи, нею ходили наші вчителі.  Цим маршрутом Михайло Гамкало любив водити студентів географічного факультету. А сьогодні ця стежка, завдяки ініціативі наших випускників і учнів Михайла, спільноти Львівського університету, увійде в історію нашої держави. Ми маємо, що розповісти молодим людям, які обирають наш факультет, – тут вчилися і працювали справжні Герої. Одним із таких був Михайло Гамкало", – зазначив Володимир Біланюк.

Випускник географічного факультету Андрій Кікта, студент магістр Ігор Ольшанецький та інші послідовники Михайла Гамкала подякували усім, хто допоміг із реалізацією ідеї.

 "Саме від нас залежить, яким знатимуть Михайла Гамкала інші. Ми маємо нести цю пам’ять і берегти її", –  підкреслили географи.

Дружина Ольга Карпінська подякувала присутнім і пригадала, як сильно її чоловік любив Карпати, своїх студентів та колег. "Ви справді були частиною життя Михайла, і мені дуже приємно, що сьогодні тут зібралося стільки колег та учнів. Дякую усім від свого імені та від імені Михайла", –  додала Ольга Карпінська.

На завершення заходу учасники експедиції вшанували світлу пам’ять Михайла Гамкала спільною молитвою.

Нагадаємо, що доцент кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Гамкало загинув у селі Благодатне Миколаївської області 18 серпня 2022 року внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу російських окупантів.

Михайлові Зеноновичу було 45 років, 20 з яких він працював на географічному факультеті Львівського університету, досліджуючи туристично-рекреаційний потенціал Карпатського регіону та активні форми туризму. Як науковець Михайло Гамкало подолав шлях від ґрунтознавця-еколога до фахівця у галузі краєзнавства, активного туризму, країнознавства. Відтак, його любов до географії, Українських Карпат, мандрів проходила червоною ниткою на усіх щаблях його навчальної, наукової, практичної та педагогічної діяльності.

Його наукова діяльність головно була присвячена туристично-рекреаційному потенціалу Карпатського регіону України, збалансованому розвитку територій, розвитку активного туризму та його різновидів, а також військово-історичному та військово-патріотичному туризму. Опублікував більше 70 наукових, навчальних та навчально-методичних праць з різних галузей географічної та туризмознавчої науки.

Зазначимо, що будучи мобілізованим до лав Збройних сил України 28 лютого 2022 року, Михайло Гамкало доєднувався онлайн до засідань кафедри, знаходив час на написання наукових публікацій, активно співпрацював з членами кафедри, а водночас захищав нашу державу від російських окупантів, залишаючись до останнього подиху Воїном і Науковцем.

Тому вкрай символічно, що студенти Львівського університету, а також усі охочі пізнавати таємниці та красу Українських Карпат тепер матимуть змогу подолати маршрут, названий на честь Михайла Гамкала. А допоки учасники експедиції обмінювалися теплими спогадами про друга і наставника, перша група туристів вже піднялася на полонину Закукул та побачила стелу на вшанування пам’яті Михайла Гамкала.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: