• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині у Меджибізькій фортеці проводять екскурсії школярі-волонтери

02.09.2021, 17:59

На Хмельниччині у Меджибізькій фортеці проводять екскурсії школярі-волонтери

Дві учениці 10 класу протягом двох місяців працювали волонтерками у Державному історико- культурному заповіднику «Межибіж», розповідає його директор Олег Погорілець. За його словами, ідея залучення волонтерів до такої роботи виникла давно.

Як школярки проводять екскурсії, дізнавалося Суспільне.

Учениця 10 класу Валерія Вознюк проводить свою 78 екскурсію у Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж». Розповідає:

- Мене дуже цікавила історія самої фортеці. Під час літніх канікул я займалася англійською з репетитором, а вона знає Олега Погорільця. Вона зателефонувала йому, і він сказав, що можна прийти на співбесіду

За словами Валерії, найважче у проведені екскурсії, коли приїжджають історики: "І ти маєш їм розказати по фактам, і тут згадуєш весь курс шкільної історії".

Валерія додає: найбільше відвідувачів цікавлять події, які відбувались на території фортеці. Зокрема, чи були якісь видатні битви, хто тут був, які відомі люди, хто їх сюди запросив тощо.

Киянка Ірина вдруге відвідує Меджибізьку фортецю. Вперше, каже, була минулого року.

"Цікава конструкція самої фортеці, і взагалі, цікаво, що тут відбувалося, і атмосферно тут, тому ми приїхали ще раз. Цікаво розповідає дівчина-екскурсовод, вона дуже багато фактів знає", - каже Ірина.

Анастасія Левандовська працювала екскурсоводом місяць. За цей час провела 42 екскурсії. Спочатку, каже, вивчають текст лекції екскурсії:

- Для початку це дати і історія, в яких входить ця дата, ми вивчаємо за цей термін, що нам дали. Потім мене слухала науковий співробітник, вона сказала що можна працювати з людьми. І вже наступного дня я пішла проводити екскурсію.

Ідея залучення волонтерів до проведення екскурсій виникла давно, розповідає директор Державного історико-культурного заповідника "Межибіж" Олег Погорілець:

- Вчителі з Меджибізької школи порекомендували двох дівчат, котрі хотіли б себе спробувати попрацювати. І ви знаєте, дуже вдало. Хоча в нас були побоювання, що дівчата будуть себе вести боязливо, сором’язливо, і це може відбиватися на авторитеті рівня проведення екскурсій.

Після перших екскурсій волонтерок-екскурсоводів думка про їх вміння змінилася, додає Олег Погорілець:

- Я тепер спокійний, і точно знаю, що наступного року в нас під час туристичного сезону буде вже дві ставки екскурсовода, і Настя й Валерія будуть займати ці посади і отримувати свою першу заробітню плату.

Додає: за час роботи школярок екскурсоводами, а це два місяці, зауважень щодо їхньої роботи не було. Під час навчального року Валерія Вознюк та Анастасія Левандовська планують на вихідні приходити до фортеці, аби вивчати її історію.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

    Коментар

    Блоги

    Василь Чорний

    Громади Волині в умовах воєнного стану

    Мирослав Дністрянський

    ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

    Василь Чорний

    Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: