• Головна
  • Новини
  • На Волині відбувся престур «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин»

24.10.2021, 12:07

На Волині відбувся престур «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин»

Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин: на Волині відбувся престур для журналістів із усіх куточків України, організований Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про це пише legalaid.gov.ua.

Отже, упродовж 4-5 жовтня року учасники престуру дізнавалися про впровадження земельної реформи у Волинській області, вивчали досвід регіону в сфері захисту прав землевласників та землекористувачів, спілкувалися з представниками територіальних громад, власниками фермерських господарств та аграрних підприємств, клієнтами, які успішно вирішили свої правові проблеми у сфері земельних відносин завдяки системі БПД.

Розпочався престур із проведення брифінгу та презентації досвіду діяльності системи БПД у конференц-залі готелю «Україна», що у місті Луцьку.

В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов акцентував на основних досягненнях та орієнтирах системи БПД, у тому числі й у напрямку земельних правовідносин.

Зі стартом земельної реформи актуальним стало питання процедури купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення та наявних обмежень. Загалом, останнім часом значно зросла потреба людей у правовій інформації. Тому для системи безоплатної правової допомоги важливий напрям роботи – покращення правової обізнаності громадян, посилення захисту їхніх прав у сфері земельних відносин», – зазначив Олександр Баранов.

Сергій Ющишин, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги, презентував результати соціологічного опитування «Готовність землевласників та землекористувачів до впровадження земельної реформи», проведеного на всій території України серед 1000 респондентів, клієнтів системи БПД, за сприянням проєкту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що впроваджується Світовим банком та фінансується Євросоюзом.

За результатами дослідження, 91% українців, які зверталися до системи БПД із земельних питань, отримали необхідну інформацію або підтримку.

Дуже важливо сьогодні ознайомити журналістів із питаннями реалізації в Україні земельної реформи, розвінчати міфи про небезпеки та ризики, які вона може нести, поглибити знання у сфері земельного права та поінформувати про найбільш базові моменти та типові звернення громадян до системи безоплатної правової допомоги», – наголосив Сергій Ющишин.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук, виступаючи перед журналістами у Володимир-Волинському місцевому центрі, наголосила, що починаючи з 2015 року до місцевих центрів надійшло 8257 звернень громадян із питань земельних правовідносин, у тому числі 876 – у 2021 році.

Переважно клієнти звертаються за правовою допомогою із питань, що стосуються присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, безоплатної передачі земельної ділянки, припинення договору оренди землі. Але не консультаціями єдиними. Упродовж 2021 року фахівці місцевих центрів провели понад 150 правопроосвітницьких заходів, в тому числі й серед мешканців віддалених населених пунктів з метою підвищення їх правової обізнаності у сфері земельних відносин, розмістили понад 200 інформаційних матеріалів (публікацій) та підготували близько 800 письмових консультацій», – акцентувала Наталія Смолярчук.

Представники ЗМІ мали можливість ознайомитись із реальними життєвими історіями клієнтів, яким допомогли вирішити їхні проблемні питання фахівці системи БПД. Зокрема, своїм кейсом з присутніми поділилася Тетяна Пилипюк, якій юристи Володимир-Волинського місцевого центру допомогли у справі про встановлення факту належності правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Дуже вдячна фахівцям системи безоплатної правової допомоги Волині за професіоналізм у вирішенні моєї правової проблеми. Добра усім, здоров`я, процвітання та впевненої надії на те, що земельна реформа матиме позитивний вплив на економічний розвиток держави та добробут її громадян», – зазначила Тетяна Пилипюк.

Далі учасники престуру відвідали Зимнівську територіальну громаду, яку можна сміливо назвати однією із перших, яка стояла біля витоків децентралізаційної реформи на Волині, де поспілкувались з головою В`ячеславом Католиком. Він розповів про позитивні зміни, які відбулись в місцевій громаді з початком реалізації земельної реформи, а також акцентував на співпраці з системою БПД.

Відкриття ринку землі дозволило Україні вийти на якісно вищий рівень розвитку як було до того», – зауважив В`ячеслав Католик.

Наступна зупинка – ТОВ «П’ятидні», одне з найпотужніших аграрних підприємств не лише на Волині, але й в Україні. Журналісти мали можливість ознайомитись із роботою насіннєвого заводу та елеваторного комплексу, дізнатися з чого, власне, розпочинався шлях господарства, як працюють у ньому сьогодні, яким чином вдається не зупинятися в розвитку та освоювати сучасні технології.

Варто зазначити, що підприємство «П’ятидні» складається з п’яти виробничих підрозділів-ділянок: «П’ятидні», «Устилуг», «Хобултова», «Колона», «Окорськ», обробляє 16,5 тис. га землі та виробляє 8% валової продукції сільського господарства Волинської області.

Другий день престуру видався для його учасників не менш насиченим на події та яскраві враження, ніж попередній. Розпочався він із відвідування фермерського господарства «Аміла», що на Ковельщині.

Керуюча господарством Ірина Січковська розповіла, що його історія налічує понад 21 рік. Тоді, у 2000 році, довелося все розпочинати, як то кажуть, «з чистого аркуша» – приводити до ладу занедбані землі, відновлювати виробничі приміщення. З часом площа угідь збільшувалась, зростала й кількість працівників, розширювалась сфера діяльності. Сьогодні фермерське господарство входить до числа провідних сільськогосподарських підприємств Ковельського району. Серед основних напрямків господарювання – вирощування культур у поєднанні з тваринництвом (змішане сільське господарство), у користуванні якого – 3000 га сільськогосподарських угідь.

Як працює тут унікальна ферма із розведення благородних оленів, яку без перебільшення можна вважати туристичною перлиною Волині, розповіла представникам ЗМІ заступниця керівника ТзОВ «Екопарк «Аміла» Оксана Калюжна.

Цього ж дня керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах провів для представників мас-медіа тренінг щодо актуальних питань земельної реформи в Україні.

Завершальним пунктом престуру стала підсумкова пресконференція «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин».

(Престур «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» організовано Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України).

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: