• Головна
  • Новини
  • На Трускавецькому кінофестивалі назвали найкращі українські фільми

28.06.2021, 15:15

На Трускавецькому кінофестивалі назвали найкращі українські фільми

Стрічки-переможці обрали серед повнометражних та короткометражних фільмів. Окремо відзначили дипломні роботи.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

З 25 по 27 червня у Трускавці відбувся дев'ятий кінофестиваль "Корона Карпат". На церемонії закриття оголосили переможців конкурсних програм.

Журі у складі акторки Ірми Вітовської, мистецтвознавця та кінорежисера Олександра Безручка, театрознавця Олександра Сакви визначали найкращих серед повнометражних стрічок. За їхніми оцінками нагороду за найкращу режисуру отримав Володимир Тихий з фільмом "Наші котики", за найкращий сценарій – Олег Сенцов з фільмом "Номери", за найкращу чоловічу роль – Євген Лабах у стрічці "Черкаси", за найкращу жіночу роль – Марина Кошкіна у фільмі "Забуті". Цьогоріч до кінофестивалю додали номінацію за пошукове вирішення суспільно значущої. У ній відзначили Валентина Васяновича і його фільм "Атлантида".

Гран-прі "Корони Карпат" отримав фільм "Толока" Михайла Іллєнка. Ірма Вітовська розповідає, що написала відгук про стрічку ще 7 лютого 2020 року: "Вчора я побачила фільм-притчу, фільм, що навчає нас вижити як націю і країну. Там багато зоряного неба. Метафорами і символами подана вся історія нашого народу.

Вони витягають ваші емоції і втискають вас немов гвинтик. Вкручують дух мертвих, живих і ненароджених. Останні до нас сьогоднішніх ставлять запитання: "Коли, зрештою, ви збудуєте хату з каменю, щоб ніхто не спалив, не зніс, не пробив дірки?". Хата з глини – наша наївна дитяча безпосередність та чистота, але її постійно руйнують, ґвалтують, вбивають. Хата – образ країни, яку ми ліпимо. Постійно нам не вистачає одного зрілого покоління, яке зможе добудувати. І як тільки визріває те активне покоління, меншість починає закладати фундамент, то її скошують знищують. І все це за мовчанням дезорієнтованої більшості. Зараз є новий тридцятилітній зрілий пласт. Збудуємо, врешті, хату кам'яну".

Визначили переможців й серед програми короткометражних національних фільмів та дипломних робіт. До складу журі тут увійшли кінознавець Євгеній Женін, акторка Наталія Васько, сценарист Тарас Метик, режисер Михайло Ткачук. За найкращу режисуру дипломного фільму відзначили Любов Гончаренко за фільм "Потерпи трошки". Спеціальний приз "Особливий погляд" отримала стрічка "Прізвище в кишені" Степана Коваля. Також спеціальний приз журі отримав фільм "Тумани" Володимира Бакуна. Найкращим короткометражним став "Ой!" Ольги Золотарьової. Нагороду за найкращий дипломний фільм надали Оксані Войтенко і її роботі "Схрон".

Визначили переможців у конкурсній програмі кінематографічних шкіл України. До складу журі увійшли кінокритикиня Лариса Брюховецька, актор Олексій Тритенко, режисер Вілен Новак, режисерка та художниця Наталія Чернишова, поет Станіслав Чернишевський. Головний приз отримала кіношкола Київського національного університету імені Карпенка Карого. Крім того, спеціальний приз від журі за операторську школу вручили Артему Пароконному та Данилу Бойку. За найкращу акторську роботу відзначили Михайла Дзюбу за фільм "Чемпіон". Найкращим фільмом визнали роботу Софії Возняк "Маршрут Шахта-перший монтаж". За оригінальний сценарій нагородили Марію Пиленко ї її кіно"Танок метелика", за найкращу режисуру – Івана Васильця за фільм "'Хроніка одного почуття".

"Я хочу порадіти, що в Україні є кіношколи. Деякі з них лише формуються, але уже дають результати. За ці три дні ми переконалися, що є в Україні талановиті діти і що ми можемо вірити в майбутнє українського кіно. Є різноманітні жанри, які досліджують внутрішній світ людини. Є фільми, які виходять ширше за межі, оскільки в країні багато проблем. Студенти торкаються больових точок. У них потенціал вирости справжніми митцями. Я з великою насолодою дивилася ці фільми", – розповіла Лариса Брюховецька.

Фото - Еспресо Захід

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: