22.11.2021, 12:53

На Тернопільщині відреставрували дзвіницю 17 століття

У селі Велика Лука в Тернопільській області за один мільйон гривень відреставрували історичну та архітектурну пам'ятку 17 століття - дзвіницю. Гроші збирали місцеві жителі та меценати.

Із 400-річної будівлі зняли сучасну штукатурку та металевий дах, а також відновили кам'яну вежу зі стінами, повідомляє РІСУ з посиланням на ТСН.

Вежа для дзвонів у Великій Луці пережила не одну церкву, що стояла поруч: спершу згоріла дерев'яна, потому збудували кам'яну. "Церква кілька разів перебудовувалася. Дзвіниця дійшла до нашого часу практично в автентичному неперебудованому вигляді", - розповів краєзнавець Ярослав Пелехатий.

Стара дзвіниця повернула собі первозданний вигляд: кам'яна кладка, покрівля з гонту, дубові сходи на горішній ярус, стародавнє дерев'яне перекриття під дахом, де замість цвяхів тиблі - кілки.

Два роки архітектори та історики переконували місцевих мешканців зруйнувати сучасну штукатурку та демонтувати металеву покрівлю. Тоді постала стародавня - майже чотирьох столітня мурованиця. Щоправда, між камінням довелося заливати розчин для скріплення за стародавнім рецептом. Для даху варили хвойні дощечки - гонту. "Вона проварена в спеціальних розчинах, які будуть мінімум років сто стояти", - розповів архітектор Ігор Яворський.

Багато робіт виконували самі селяни: 20 місцевих мешканців постійно допомагали команді реставраторів. Упродовж кількох років у Великій Луці збирали гроші на дзвіницю. Нині нову-стару дзвіницю освятили.

Тепер будь-хто може вийти на третій поверх дзвіниці, аби визирати з її бійниць, розглядати столітні дзвони, один з яких важить тонну, а також послухати їхній передзвін.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: