• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині у міській ратуші виявили унікальну знахідку

13.11.2019, 21:17

На Тернопільщині у міській ратуші виявили унікальну знахідку

У м. Теребовля Тернопільської області під час реконструкції міської ратуші виявили металевий футляр з документом, датованим 1938 роком.

Як розповів УНІАН міський голова Теребовлі Сергій Поперечний, знахідку виявили майстри під час реконструкції залізного куполу, який прикрашає верхівку міської ратуші.

Сьогодні в міській раді презентували знахідку. Зокрема, у футлярі виявили грамоту, написану на листі вичиненої шкіри з декоративних оздобленням. Грамоті – більше 80 років, вона стане експонатом теребовлянського Музею-майстерні.

«Текст грамоти написаний польською мовою, у якому йдеться про те, що колбу із листом-посланням до наступних поколінь заклали 30 листопада 1938 року під час відзначення 20-річчя незалежності Польської Республіки», - розповів Поперечний.

Також в документі описується коротка історія ратуші, імена тодішніх очільників місцевого самоврядування у Теребовлі та архітекторів, що стали ініціаторами та виконавцями робіт з відновлення будівлі.

«А головне – це точна дата будівництва вежі. Це основна інформація, яку ми почерпнули з історичного документу», – зазначив Поперечний.

Зокрема, в документі вказано, що ратуша зазнала руйнувань у 1917 році, лише у 1921 році вона була відновлена, проте без вежі.

Як зазначила керівник Теребовлянського медіа-центру Ілона Козар, завдяки знайденому документу, історики отримали точні дати, які раніше не були відомі.

«У нас тепер є чіткі дати будівництва і руйнування. До цього історики не мали цих дат», – підкреслила Козар.

Як відомо, наразі роботи з реставрації Теребовлянської ратуші, які розпочалися ще у 2017 році, тривають. Зокрема, планується перебудувати вежу, надати їй трапецієвидної форми із гостроверхим шпилем, по периметру верхнього ярусу буде облаштовано оглядовий майданчик, а також – у чотири сторони вежі будуть вмонтовані циферблати нового годинника.

Відкриття оновленої ратуші заплановане на День Теребовлі у липні 2020 року.  

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: