• Головна
  • Новини
  • У Бучачі реставрують Ратушу, яку прикрашали скульптури Пінзеля

18.03.2019, 14:00

У Бучачі реставрують Ратушу, яку прикрашали скульптури Пінзеля

Музей з оглядовим майданчиком планують відкрити у Бучацькій ратуші на Тернопільщині.

Історична будівля перебуває на реконструкції уже 10 років, пише видання "20 хвилин".

Ремонти всередині ратуші зараз тривають шаленими темпами. Приміщення планують відкрити до кінця березня. Сюди збираються перенести місцевий краєзнавчий музей, повідомив міський голова Бучача Йосиф Мосціпан.

Важливу архітектурну пам’ятку відроджують завдяки спільним зусиллями державного та місцевого бюджетів. Роботи проводить Львівське спеціалізоване науково-реставраційне проектно-виробниче управління «Львів-Реставрація».

"Держава вже виділила 9, 6 млн грн, - каже міський голова. - З місцевого бюджету минулого року виділили 2, 4 млн грн, цього року ми заклали ще мільйон. Ремонт у середині ратуші завершать  до кінця березня. Ще не вирішено кілька питань, серед них водовідведення у підвалі. А також навколо ратуші хочуть проводити археологічні розкопки".

На першому поверсі ратуші є два кабінети. А також побутове приміщення і санвузол. У більшій кімнаті, наприклад, може бути адміністрація музею. На другому поверсі практично всі кімнати  прохідні, для музею це годиться.  Також там є балкони, куди можна буде вийти і оглянути місто.

Міський голова розглядає і можливість оглядового майданчика на самій вершині ратуші, адже туди також можна вийти. Але тут потрібно вирішити питання безпеки.  

Що ж до зовнішньої реконструкції ратуші, то ще не зроблений центральний фасад, його ремонт гальмують розкопки.

На цьому фасаді має бути встановлена картина, яку виготовив скульптор Іван Вільгушинський.

"Що ж до розкопок, то, зі слів археологів, тут рівень ґрунту завищений, тому ще є окремі сходи і має бути цокольне приміщення, - каже міський голова Бучача. - Але наскільки це правда - наразі невідомо".

Початково фасад ратуші прикрашали 14 фігур видатного скульптора Іоана Пінзеля. Ці образи взяті з Біблії та античної міфології. До нині збереглися 9 статуй, які дуже пошкоджені. Їх мають відреставрувати і зберігати в музеї. Місце на ратуші займуть копії статуй. 

Довідка.

Бучацька ратуша - унікальна пам’ятка архітектури середини XVIII століття. Вона належить до найвишуканіших в Україні будівель адміністративного призначення. Побудована в 1750 – 1751 роках. Її скульптором був відомий в усьому світі Іоанн Пінзель. Архітектор Бернард Меретин, фундатор — Микола Василь Потоцький.  Ратуша перебуває на реконструкції  з середини 2000-х років.
 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: