20.02.2022, 13:54

На Майдані вшановали пам'ять Небесної Сотні

Українці прийшли на Майдан Незалежності й алею Героїв Небесної Сотні у Києві віддати шану загиблим у ці дні вісім років тому під час Революції Гідності.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, зранку люди - поодинці чи невеликими товариствами, несуть квіти до портретів та монумента полеглим героям на алеї Героїв Небесної Сотні.

Уздовж алеї та в місцях розстрілів біля портретів героїв лежать квіти, встановлені лампадки. На стрічках між деревами розвішано напередодні білі паперові ангели, що символізують скорботу і шану.

“Пам’ять має жити. Вісім років тому я був тут, саме цього дня і десь у такий самий час”, - розповів Сергій, учасник Революції Гідності з Ужгорода, який прийшов вшанувати пам’ять полеглих.

Він переконаний, що саме завдяки жертовності героїв Небесної Сотні вдалося зберегти країну. За його словами, весь цей час після революції відбуваються зміни, можливо, і не такі якісні та швидкі, як хотілося би, однак, перш за все, змінюється свідомість людей,

“Якби тоді, вісім років тому, не відбулося того, що відбулося, ми, напевне, були би другою Білоруссю або якось країною, якій сказали помовчати і вона мовчить, а хтось робить свою справу. Загальний результат оцінить історія, час”, - підкреслив активіст.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній написав у Фейсбуці, що герої Небесної сотні не за гроші, власне збагачення чи возвеличення віддали свої життя, а заради Батьківщини, заради свободи, заради права вибору, гідного майбутнього, заради нас.

“Підносячи наші молитви до Бога, віддаючи нашим загиблим Героям належну шану, пам’ятаймо про їхній подвиг і робімо все, щоби їхні життя, покладені на вівтар нашої свободи і незалежності, не були віддані марно. Героям Слава!”, - зазначив митрополит.

Раніше у Національному музеї Революції Гідності поінформували, що з 10 до 12 години відбудеться церемоніал ушанування пам’яті загиблих героїв біля храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників на алея Героїв Небесної Сотні. Пізніше там же буде презентовано інсталяцію "Обірвана кулею мрія".

О 12-й годині у Михайлівському Золотоверхому соборі розпочнеться панахида за загиблими під час подій Революції Гідності.

Також на Європейській площі та вулиці М.Грушевського експонуватиметься виставка світлин Гійома Ербо “Європейська Площа”.

Із 16.30 до 18-ї години на Майдані заплановано проведення віче "Вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні", після якого відбудеться міжконфесійна панахида та традиційне запалення світлової інсталяції "Промені Гідності".

Як повідомлялося, в Україні згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року відзначають 20 лютого День героїв Небесної Сотні.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції Гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

105 Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Фото - Укрінформ

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: