• Головна
  • Новини
  • На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"

07.08.2020, 16:35

На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"

У селі Годовиця, що за 10 кілометрів від Львова, покажуть виставу просто неба "Pentecost". Так хочуть привернути увагу до аварійного костелу "Всіх Святих", що потребує порятунку. Це вистава режисерки Лариси Діденко, її покажуть 23 серпня.

Ставитиме виставу львівський Перший академічний український театр для дітей та юнацтва. "Pentecost" — це політична драма, що має вікові обмеження (18+), пише Суспільне.

У центрі сюжету покинута балканська церква на перетині шляхів завойовників, яка стає перехрестям різних культур. Знайдена там унікальна середньовічна фреска з’являється на сцені як яблуко розбрату, перетворюючись під час вистави і на заложницю, і на жертву.

На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"Суспільне Львів

На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"

Показ вистави вібудеться у межах проєкту "Під Зорею Пінзеля", заснованого у 2017 році. Це проєкт популяризує творчість скульптора епохи бароко та рококо Іоана Георга Пінзеля і має на меті привернути увагу до збереження Костелу Всіх Святих у селі Годовиця.

“Ми віримо, що завдяки широкому поширенню це питання отримає розголос і громадськість приділить достатньо уваги історичним пам’яткам, які є і в їхніх регіонах. Наш костел "Всіх Святих" у селі Годовиця — це як український "Нотр-дам Де Парі". В 1974 році пожежа знищила дах. Відтак вже 45 років унікальні фрески художника Ролинського є просто під відкритим небом. А це фрески, яким близько 300 років, адже храм побудований ще у 1758 році”, — розповіла Івона Лобан.

На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"Суспільне Львів

На Львівщині хочуть врятувати костел, який називають українським "Нотр-дам Де парі"

За словами Івони Лобан, у 2012-2013 роках елементи вівтаря із Годовиці презентували Україну у французькому Луврі. Їх свого часу із костелу врятував відомий музейник Борис Возницький.

"Самсон, який роздирає пащу лева", "Жертвоприношення Авраама" – ці і інші скульптури саме з Годовицького вівтаря. Тому наше завдання об‘єднатись і зберегти місце, де вони були на початку своєї історії. Вистава "Pentecost" якнайкраще піднімає надважливу тему збереження такої понищеної матеріальної спадщини”, — каже Івона Лобан.

Костел “Всіх святих” розташований у селі Годовиця за 10 кілометрів від Львова. Його у 1758 році побудував архітектор Бернард Меретин, а всі оздоблювальні роботи і вівтар були створені Іоаном Георгом Пінзелем. Зараз костел перебуває в аварійному стані.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: