• Головна
  • Новини
  • На Львівщині встановили рекорд: в області висадили найбільшу липову алею країни

21.03.2024, 17:30

На Львівщині встановили рекорд: в області висадили найбільшу липову алею країни

Від сьогодні у Львівській області з’явилась нова, а головне найбільша липова алея в Україні. Висадили її обабіч дороги Миколаїв-Городок-Жовква-Кам’янка-Бузька-Бібрка. Липова алея складається з майже 1750 саджанців, довжиною понад 17 кілометрів. Загальна ж протяжність дороги від Жовкви до Зіболок – 8,5 км.

Нова локація отримала назву «Алея Героїв України». Акцію з висадки дерев приурочили до 150-річчя Національного лісотехнічного університету України, а також Міжнародного дня лісів. Для висадки такої кількості саджанців знадобилось кілька годин. Свої зусилля доклали студенти й викладачі ВНЗ, представники влади області, органів місцевого самоврядування, військовослужбовці, лісівники тощо.

«Минає 756-й день повномасштабної війни. Кожен день знаменує собою героїзм наших захисників, але разом з тим він несе за собою біль від втрати. Важливо, щоб пам’ять про наших оборонців жила вічно. Висаджена сьогодні алея матиме символічний характер, а отже пам’ять про Героїв, яких буде вшановувати не одне покоління, збережеться упродовж багатьох століть», – зазначила заступниця начальника Львівської ОВА Христина Замула. 

Новостворена липова алея стала найбільшою в нашій країні. Відповідний результат зафіксували представники Книги рекордів України. До слова, це вже другий такий рекорд для Львівщини. У 2018 році у селі Великі Мости Червоноградського району уже висаджували липову алею протяжністю у 5 кілометрів 750 метрів. Таким чином наша область зуміла побити власний рекорд.

«Обабіч відремонтованої дороги не було жодного деревця, тому ми запропонували висадити упродовж кількох кілометрів 1500 тисячі саджанців липи. У літню пору вона зможе захистити нас від спеки, а взимку - уберегти дорогу від снігових заметів. Важливо, що на цю акцію з обласного бюджету не витратити жодної гривні, усі матеріали, в тому числі саджанці, надали лісівники Львівщини», – розповіла т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик. 

Для «Алеї Героїв України» вибрали саджанці липи дрібнолистої. Ці дерева обрали не випадково, адже вони є медоносними та довговічними – життєвий цикл становить до 700 років. 

Довідково:

Ідея створення алеї з лип належить департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної військової адміністрації та Національному лісотехнічному університету України. Цю ініціативу підтримали й допомогли реалізувати лісівники Львівщини: Державне підприємство «Ліси України», зокрема філія «Львівське лісове господарство», ОКС ЛГП «Галсільліс».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: