• Головна
  • Новини
  • На Львівщині патрульні влаштували нічне сафарі на тверезого водія

07.08.2019, 15:17

На Львівщині патрульні влаштували нічне сафарі на тверезого водія

Молодий і грайливий лабрадор Зевс подер молодому і свавільному патрульному державні штани. Чи постраждали сідниці поліцейського,  який спробував о 12 години ночі затримати начебто п’яного водія на його ж приватному подвір’ї, наразі невідомо. 

Знано тільки, що коли вже було по всьому, то «нічні патрулі» просили бодай компенсувати витрати на зіпсовану уніформу, яка, виявляється, дуже дорога. Про те, що треба заплатити хірургу, ніхто ні словом.

Зрештою, а як же бути з моральною і фізичною шкодою, що її зазнав тверезий громадянин України буквально під вікнами свого будинку. 

Та й Зевсу, який, як стало відомо, любить попоїсти,  Управління патрульної поліції у Львівській області винне подвійний обід. За добру науку.

Бо вже не один рік вчать наших патрульних, що вони не даішники, що не слід чіплятись до сумирних громадян. Тим паче без видимої причини. Особливо о 12 годині ночі. І при цьому не слід вдиратись на приватну територію.

І от на тобі. Нічне сафарі на п’яних водіїв, яке так полюбляли даішники пізньої радянської і ранньої української доби. Особливо у тихих і сонних районах нашої мальовничої області. Мовляв, район наш і право «доїти» його маємо тільки ми. Не хочеться вірити, що і цього разу все було саме так.

Подія сталась уночі проти 1 серпня у селі Оброшині Пустомитівського району Львівської області.

Громадянин  Ю. по тяжкій праці вертав зі Львова додому. Десь було близько півночі. Щоб за ним хтось їхав – не бачив. Останній поворот  і за мить світло фар вихопило з темряви рідну браму.  Поки відчиняв ворота, якась машина мало не в’їхали в його бравий бік. «Треба ж, тиха сільська околиця, вдень рідко кого зустрінеш, а тут вночі не роз’їдемось», - подумав. Швидко сів за кермо і газнув. Машина вже майже цілком перетнула лінію воріт, як раптом перед очима із ночі винирнув якийсь чоловік і вперся руками в капот автівки. «Бандити? Злодії. Що робити?», - перша думка. Потім угледів, що «нічний гість» в уніформі поліцейського і щось кричить. «Перебраний злодій», - друга думка. Хід думок перервав Зевс, який миттю підскочив до патрульного. Той щодуху рванув за ворота.

І тут без претензій. У патрульного не було ні секунди часу, щоб назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання, причину зупинки, пред’явити на вимогу службове посвідчення – тобто зробити все те, що має зробити патрульний, коли спинив ваше авто. Вибір був такий – закон чи власна задниця? Переміг здоровий глузд.

Зевс також метнувся за ворота. Тому досі достеменно невідомо, коли державній уніформі було завдано непоправної шкоди. Перед воротами чи за ними. Біля поліцейської автівки на ошалілого утеклого патрульного чекав його товариш по боротьбі з тверезими водіями. Тут вони оговтались, отаборились і добули електрошокери. Вулицею кілька разів прокотилось специфічне тріскання. Чи дісталось Зевсу, також не знаємо, але майже одразу олімпієць повернувся на подвір’я, прослизнувши між половинками брами, що зачинились.

Патрульні вимагали сатисфакції. Така ганьба о 12 годині ночі посеред забутої вулиці такого мирного селища Оброшина. Уніформа подерта, брама зачинена, що там із задницею – треба досліджувати, і головне, п’яний громадянин, на їхню думку, був за кермом і уникнув покарання, сховавшись у власному будинку. Це було нестерпно. Вони викликали підмогу. Як їм це вдалось, знову ж таки, невідомо,  але на їхній крик відчаю, за неперевіреною інформацією, відгукнувся їхній ж начальних. Приїхав на Мітсубісі. Картина така: місяць, зорі, хата біля лісу, погавкує Зевс, замкнена брама, біля неї два поліцейські авто - Рено Дастер і Мітсубісі, скільки було тих патрульних – ніхто не лічив. Просто спецоперація. Затримують начебто п’яного громадянина просто на дому. Осада Трої. Знайшовся хитрий Одіссей. Взяли на слабо. Мовляв, виходь, поговоримо як чоловіки.  От ситуація. З одного боку, вони,  невідомо хто, але зі зброєю, перша година ночі, а з іншого - ти, але без Зевса, бо його можуть убити. 

Це часом не сам начальник департаменту патрульної поліції України Євгеній Жуков підкинув своїм підлеглим цю фразочку «поговоримо як чоловіки». Може, назвете статтю якогось кодексу чи закону, інструкції, де така розмова прописана?

Звісно, патрульні не сподівались, але громадянин Ю., який тим часом заспокоїв наляканого собаку, відчинив браму і вийшов. Його одразу  схопили за руки... Повезли в Пустомитівську районну лікарню на медичний огляд з метою виявлення стану алкогольного сп’яніння. Усі спроби громадянин Ю. довідатись, а чому патрульні до нього, власне, вчепились і за якими такими ознаками вони припустили, що він начебто п'яний керує автом, - виявились марними. Громадянин Ю. висловив припущення, що їм хтось дає наводки.  

У розпорядженні редакції є висновок, зроблений за результатами  медичного огляду. Складений він о 1 годині 50 хвилин 1 серпня 2019 року. Громадянина Ю. оглянув лікар Фещенко С.Б. Скерував на огляд водія поліцейський СРПП, капрал Мацелюх – це, якщо ми не помиляємось, товариш Зевсового улюбленця.

Висновок лікаря – ознак сп’яніння не виявлено.

Довго патрульні крутили той висновок в руках, не знаючи, до якого місця його приставити,  але до їхньої честі вони громадянина Ю. підвезли додому. Під тут саму браму, де все почалося.  Зевс весело загавкав.

Правда, вибачення,  за словами громадянина Ю., ніхто не попросив. А є за що. Натомість натякнули, що треба було б компенсувати за розірвану форму. Хоча б 1200 грн.

Ого, і справді дороге це задоволення – патрульна поліція, яка ночами ганяється сільськими вуличками за тверезими водіями, грубо порушуючи їхні конституційне право на недоторканність житла.

Вдень на Сихові море п’яних, п’ють просто неба, ні від кого не ховаються, на очах дітей та їхніх безпорадних батьків. Але і те правда, що з тих п’яниць і наркоманів візьмеш. А мо’ ми чогось не знаємо, але ж у патрульних є відеокамери. Все пишуть. Нумо кіно про Зевса. Подайте свою версію. Для повноти картини. Чекаємо. 

Коментар Віктора Корнієнка, журналіста-розслідувача, головного редактора сайту «Правком»:

«Розрекламована патрульна поліція останнім часом стрімко деградує і фактично розвалюється. Фахові адекватні працівники масово звільняються. Працювати нема кому.

Вочевидь, інцидент в Оброшині - це якраз наслідок цих процесів, що ілюструє рівень працівників, які залишилися в патрульній поліції працювати.

Перше, що порушили патрульні - недоторканність права приватної власності. Тобто, заходити на подвір’я ніхто з них не мав права. Єдине правило, коли ці вимоги могли б бути порушені з боку правоохоронців, це коли б у них було достатньо підстав вважати, що у даному помешканні заховався злочинець чи переховується знаряддя злочину. Однак ситуація була зовсім іншою.

Хапати громадянина Ю. за руки і мало не насильно везти його на медичний огляд патрульні теж не мали права. У такому випадку вони повинні були запропонувати йому поїхати на медичний огляд, а у випадку відмови, скласти відповідний протокол. Вважаю, що громадянин Ю. має всі підстави для оскарження незаконних дій патрульних поліцейський».   

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: