• Головна
  • Новини
  • Морський трибунал постановив звільнити українських моряків

25.05.2019, 14:23

Морський трибунал постановив звільнити українських моряків

Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі та повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, рішення оголосив президент Трибуналу - суддя Пак Чжин Хьон.

"Морський трибунал постановив … вжити наступних заходів: РФ має невідкладно звільнити українські військові судна – "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" і повернути їх під юрисдикцію України… Невідкладно звільнити 24 моряків та дозволити їм повернутися в Україну", - сказав він.

За рішення голосували 19 суддів, проти був один суддя — росіянин Колодкін.

Як повідомила у Facebook заступник глави МЗС Лана Зеркаль, "наказ Трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно".

За її словами, затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом.

"Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей. Більше деталей згодом", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом щодо зобов’язання Росії звільнити захоплені військові кораблі та повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 полонених моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: