• Головна
  • Новини
  • Михайло Цимбалюк розповів, яких змін потребує законопроєкт про спрощення встановлення фактів народження та смерті

22.06.2022, 08:38

Михайло Цимбалюк розповів, яких змін потребує законопроєкт про спрощення встановлення фактів народження та смерті

Верховна Рада України підтримала у першому читанні Проект Закону № 7310 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану".

Про це повідомив народний депутат від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

Метою законопроєкту є запровадження спрощеного порядку встановлення фактів народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан.

Зокрема, ним передбачено внесення змін до ст. 317, 430 ЦПК України, якими:

– запроваджуються особливості провадження не лише у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території, а й встановлення таких фактів, що мали місце в межах території дії воєнного чи надзвичайного стану;

– заява про встановлення факту народження чи смерті особи на зазначених територіях може бути подана до будь-якого суду України, що здійснює правосуддя;

– заява про встановлення факту смерті особи на зазначених територіях може бути подана не лише родичами померлого чи їх законними представниками, а й іншими заінтересованими особами.

Крім того, передбачено звільнення від сплати судового збору заявників у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із дією воєнного чи надзвичайного стану, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, а також у справах за заявами про порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно (зміни до ст.5 ЗУ «Про судовий збір»).

Михайло Цимбалюк зазначив, що зараз питання, підняте у даному законопроєкті, є важливим, однак проєкт закону потребує доопрацювання.

– Підняте в цьому законопроєкті питання є надзвичайно важливим і чутливим зараз. Адже насправді сьогодні є проблема стосовно спрощення реєстрації або засвідчення фактів смерті. Єдине, що в законопроєкті не передбачено дію його на окремих територіях нашої держави, а він буде чинним під час воєнного стану по всій території України. На нашу думку, це не є коректно, – каже Михайло Цимбалюк. – Коли ми кажемо, що громадянин або уповноважена особа має право звернутися на будь-якій території до будь якого суду з вимогою встановити факт смерті, це також є порушенням як мінімум трьох чинних законопроектів. В тому числі, Закону «Про судоустрій і статус суддів», тож потрібно вносити зміни і до цих законів.Тому ВО «Батьківщина» підтримує цей проєкт Закону у першому читанні та до другого подаватиме, правки щоб він став більш збалансованим.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: