• Головна
  • Новини
  • Мін’юст США звинуватив Коломойського у крадіжці мільярдів доларів з ПриватБанку

07.08.2020, 10:09

Мін’юст США звинуватив Коломойського у крадіжці мільярдів доларів з ПриватБанку

Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, які він потім "відмивав" через компанії у США та світі. Відомство також вимагає конфіскувати незаконно придбану нерухомість олігарха в країні.

Про це пише Суспільне.

Як повідомляє Мін'юст США, Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов з 2003 по 2016 роки вивели з ПриватБанку мільярди доларів, які потім використали, аби створити "бізнес-імперію" у США. Олігархи переказували кошти через велику мережу фірм, зокрема кіпрське відділення ПриватБанку, перш ніж вивести та використати їх у Сполучених Штатах.

У двох цивільних позовах Мін'юст вимагає конфіскувати нерухомість Коломойського та Боголюбова на 70 мільйонів доларів, а конкретно будівлі PNC Plaza в Луїзвіллі й CompuCom Headquarters у Далласі.

Як зазначає видання The Washington Post, Коломойський та партнери зокрема купили у США: майже півмільйона квадратних метрів комерційної нерухомості в Огайо, сталеливарні заводи у Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційну нерухомість у Техасі.

Також Мін'юст називає спільників українських олігархів — Мордекая Копфа й Уріела Лабера. Вони допомагали відмивати гроші олігархам і створили мережу юросіб з назвами, в яких часто використовувалося слово "Optima", за допомогою яких керували активами українських олігархів.

НАгадаємо, наприкінці 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку, після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 мільярдів гривень.

Результати незалежного розслідування компанії Kroll від 2018 р. підтвердили, що ПриватБанк впродовж щонайменше 10 років був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвели до завдання йому збитків приблизно у 5.5 мільярдів доларів.

17 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію ПриватБанку, а за два дні ухвалив ще одне рішення на користь ексвласника банку Ігоря Коломойського. Зокрема суд скасував ключове рішення НБУ щодо визначення переліку пов'язаних з ПриватБанком осіб.

Загалом, в українських та закордонних судах розглядається понад 240 проваджень щодо націоналізації ПриватБанку. Зокрема, у лондонському суді триває процес за позовом ПриватБанку до колишніх власників фінустанови Коломойського та Боголюбова та афілійованих до них компаній.

Фото - УНІАН

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: