• Головна
  • Новини
  • Микола Княжицький: Декілька тез про затримання Костянтина Жеваго

30.12.2022, 10:30

Микола Княжицький: Декілька тез про затримання Костянтина Жеваго

Пишу тому, що його часто називають власником телеканалу «Еспресо». Це не так. Співвласником «Еспресо» є Іван Жеваго, дорослий син Костянтина. Власність каналу прозора, інформація протнеї оприлюднена на сайті. Редакційна політика Еспресо від власників не залежить. Еспресо відзначають експерти і глядачі як джерело достовірної інформації.

Сам Жеваго - колишній політик. Він був депутатом від партії «Реформи і Порядок», яка була партнером Руху Чорновола і «Батьківщини». І ніколи не був у жодній проросійській політичній силі. 

Його вважали одним з найзаможніших спонсорів національно-демократичних сил. Якби був в ОПЗЖ, то ніхто б його не рухав, як не рухають опзж-шних олігархів. Американське видання «Форбс» визнавало Жеваго наймолодшим мільярдером, який зробив себе сам. Його батько був інженером з техніки безпеки , а мати- вчителька англійської мови. Він з золотою медаллю закінчив школу і з червоним дипломом інститут. Гроші Жеваго заробив на тому, що першим в Україні вивів на Лондонську біржу підприємство, яке колись купив у росіян Гіннера і Бабакова- Полтавський ГКЗ. Таким чином він створив одну з перших публічних компаній, співвласниками якої є по більшості громадяни і фонди з США і ЄС. Саме публічними компаніями є також Apple I бізнеси Маска, наприклад. Це і відрізняє Жеваго від інших олігархів, які отримували кошти з бюджету і непрозоро їх витрачали . Тому ці компанії і не виходять на відомі біржові майданчики, бо не можуть і не хочуть бути прозорими. 

«Ферекспо» і стала причиною переслідування Жеваго. Українські суди скасували незаконно договір купівлі полтавського ГКЗ у росіян, підписаний десь більше двадцяти років тому. Усі терміни давності для розгляду таких питань минули. Невже росіяни виграли? Так, але не тільки. За твердженням преси і люди Коломойського. Якась така випадковість. ). Але вкрасти публічну компанію з Лондонської біржі складно. Тому, мабуть потрібно переслідувати Жеваго, щоб забрати його акції. 

Що інкримінують Жеваго ? Неправильні витрати банку, де він був власником. Сам Жеваго не робив витрат, але банк опинився у складній ситуації через те, що суднобудівний завод у Криму і заводи на окупованих територіях Донеччини і Луганщини були відібрані агресором і не могли повернути кредити. Можливо, у банку були порушення. Але це справи господарські, а не кримінальні. Важливо, що звинувачення Жеваго судом не доведені, а запобіжні заходи визначалися «найчеснішим» Печерським судом з третього разу.

Переслідує Жеваго ДБР, яке повністю контролюється офісом президента. Той самий орган, який доганяє Тетяну Чорновол і Софію Федину і де жодних прозорих конкурсів на посади керівників не було. 

Очевидно, Жеваго припускався багатьох помилок. Я б , навіть маючи такі гроші , точно змінив би спосіб життя у час , коли йде війна. Жеваго багато допомагає армії і переміщеним особам , має безліч відзнак від військового керівництва і мерів постраждалих міст. Але це не привід , щоб хизуватися можливостями. 

Ця справа з переслідуванням Жеваго точно завершиться погано не для нього( хоча і для нього мало хорошого), а для тих, хто незаконно її ініціював. Часи змінилися, стереотипи , цінності , поведінка повинні змінитися. І у самого Костянтина, і тим більше у тих, хто на замовлення олігархів його оббріхує, щоб допомогти пограбувати.

Микола Княжицький, Фейсбук, 30 грудня 2022 року.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: