• Головна
  • Новини
  • Мешканець Тернопільщини збудував енергоощадний будинок з 5 тис. пляшок

06.03.2019, 12:16

Мешканець Тернопільщини збудував енергоощадний будинок з 5 тис. пляшок

У селі Петриків Тернопільської області звели незвичайний енергоощадний будинок. Без гострих кутів, цегли та металевих конструкцій. Натомість – круглий дерев’яний каркас і 5 тисяч скляних пляшок у фундаменті.

Господар будинку – Володимир Сеньків. Чоловік жартує про власний винахід: «Одні говорили, що вже церкву будують, інші – що цирк приїхав». Господарі кажуть, що незвична кругла форма будівлі допомагає заощаджувати тепло. Ззовні будівля нагадує величезну кулю. Трикімнатне житло площею 55 квадратних метрів зводили трохи більше двох місяців. Зводити будинок Володимиру допомагали рідні. За архітектора – двоюрідний брат. Він розробив проект. Усі розміри розрахували за допомогою спеціального калькулятора в Інтернеті. Повідомляє ЕкоМісто.

    «Коли я хотів будувати цей купол, я взяв футбольний м’яч. Є шестикутні латки білі і п’ятикутні чорні. Я їх поділив на трикутники і так розраховував. Потім зайшов в Інтернет і побачив цю програму. Звірив свої розрахунки – у мене зійшлося», – зазначає будівельник Сергій Петришин.

Щоб закласти фундамент будинку, господар використав скляні пляшки. А на сходах – шини. Будівництво коштувало 10 тис. доларів. Це дешевше, порівняно зі зведенням класичного будинку, запевняють господарі. Крім того, помешкання енергоефективне. Власники планують заощаджувати, зокрема на опаленні. В оселі облаштували так звану двоковпакову піч. Вона краще віддає тепло та потребує менше дров.

Вже навесні Володимир із родиною готується до переїзду в новий будинок, залишилося закінчити внутрішнє облаштування.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: