07.06.2020, 16:39

Малолюдні куточки Буковини для відпочинку влітку

Настало довгоочікуване потепління, тож можна планувати відпочинок на природі.

Редакція molbuk.ua склала для вас перелік цікавих локацій в області, які можна відвідати цього літа.

Край водоспадів

Озеро «без дна» і монастир у скелі: малолюдні куточки Буковини, куди можна поїхати влітку

В області налічується кільканадцять водоспадів, більшість з яких у Путильському і Вижницькому районах.

Сім найвідоміших утворюють красивий каскад, названий Смугарськими водоспадами. Знаходяться вони на сході села Розтоки. Каскад простягається на 2 км вздовж річки Смугарів, що є притокою Черемоша. Висота водоспадів – від трьох до 19 метрів. Найвищий і найгарніший – Великий Гук.

Ще один красивий водоспад – Королівський – у селі Банилів-Підгірний на Сторожинеччині. Розташований за 7,6 км від села, біля хутора Гільча.
Водоспад заввишки всього три метри, але досить бурхливий. Водоспад впадає неначе у природній кам’яний басейн. Влітку там люблять купатися туристи: вода дуже чиста, хоча й досить холодна.

Найвищий на Буковині водоспад знаходиться в селі Гринячка на Хотинщині. Він унікальний: заввишки понад 30 метрів і виходить з-під землі. Ціла річка заходить під землю, зникає, а виходить у вигляді водоспаду.

Неподалік нього є орнітологічний заказник, де мешкають десятки чапель.
Крім водоспаду, у Гринячці знаходиться десяток природних печер, і ще більше – штучних, які утворилися через видобування вапна в цій місцевості.

Келії-печери над Дністром, яким понад 800 років

Озеро «без дна» і монастир у скелі: малолюдні куточки Буковини, куди можна поїхати влітку

За 120 км на схід від Гринячки, у селі Галиця Сокирянського району у скелі над Дністром височіє давній печерно-скельний монастир. Вчені вважають, що цей скит заснували монахи 800-900 років тому.

Нині у келіях, видовбаних у скелі, живуть кільканадцять ченців. Дорогою до Галиці можна зупинитися біля Хотинської фортеці, а також помилуватися панорамним видом на Бакоту з буковинського боку. Височенна оглядова скеля знаходиться на краю села Комарів на Кельменеччині.

Найвищий перевал і "буковинський Синевир"

Озеро «без дна» і монастир у скелі: малолюдні куточки Буковини, куди можна поїхати влітку

Майже на кордоні з Румунією розташований один з найцікавіших туристичних об’єктів Буковини – колишня секретна радіолокаційна станція "Памір". Із Чернівців туди їхати приблизно сотню кілометрів, але краєвиди точно цього варті! Дорога лежить через найвищий в Україні автомобільний перевал Шурдин. Щоби доїхати до "Паміру", краще знайти позашляховик, адже через дощі дорога стає майже не приступною.

Від секретної військової бази часів СРСР залишились лише п’ятірка куполів, в одному з яких досі є тогочасне чудо техніки – антена "П-14 Лєна".

За 20 км від "Паміру" знаходиться "буковинський Синевир" – озеро Гірське око. Про нього мало хто знає, як і про те, що озеру біля 300 тисяч років.

Гірське око розлилося на майже гектар у лісі за кілометр від центру села Нижній Яловець, біля підніжжя гори Творилець. Воно лежить на висоті 1128 метрів над рівнем моря. Має довжину – 100 м, а ширину – близько 70 м. А ось глибина досі залишається загадкою. Дістати дна неможливо через затоплені величезні дерева, які розташовані в хаотичному порядку, що не дає можливості опуститися аквалангістам на дно.

Озеро «без дна» і монастир у скелі: малолюдні куточки Буковини, куди можна поїхати влітку

Вода в Гірському оці холодна, і навіть за високої температури повітря не прогрівається вище 12-14 градусів. А от узимку через теплі потічки воно не замерзає повністю. Існує легенда про те, що той, хто омиється з ніг до голови водою Гірського ока, матиме успіх у справах і щастя в житті.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: