• Головна
  • Новини
  • МВФ назвав умову для введення накопичувальної пенсії в Україні

25.11.2021, 14:35

МВФ назвав умову для введення накопичувальної пенсії в Україні

Україна для введення обов'язкової накопичувальної пенсії повинна забезпечити збереження першого рівня солідарної системи. Крім того, другий рівень навряд чи призведе до зростання пенсій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на огляд МВФ, підготовлений до першого перегляду програми Stand-By.

Як наголошується в документі, офіційні органи розглядають можливість введення другого накопичувального рівня пенсійної системи. "У той час як середні пенсії в Україні низькі, накопичувальний другий рівень навряд чи поліпшить їх адекватність, особливо якщо вклади будуть інвестуватися в державні облігації", - йдеться в огляді.

При цьому у МВФ вважають, що Україна повинна виконати необхідні умови для введення накопичувальної пенсії. "Що найбільш важливо, накопичувальний другий рівень слід вводити тільки при наявності відповідних попередніх умов; він може фінансуватися за рахунок нових ресурсів, але в будь-якому випадку не повинен призведити до скорочення ресурсів, що виділяються на перший рівень (солідарної системи, - ред.)", - йдеться в документі.

Крім того, в оновленому Меморандумі з МВФ українська влада фактично згодні з цією позицією фонду. "Ми продовжимо нашу співпрацю з партнерами за програмами розвитку для впровадження ретельно відрегульованих обов'язкових накопичувальних пенсійних схем після того, як будуть створені необхідні передумови. Ми також визначимо відповідні джерела фінансування для другого рівня і забезпечимо, щоб ресурси, перерозподілені з першого на другий рівень, були заміщені іншими джерелами надходжень", - йдеться в Меморандумі.

Нагадаємо, міністр фінансів України Сергій Марченко сподівається на початок пенсійної реформи у 2023-2024 роках. Мінфін розробляє документи і шукає способи запуску.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: