• Головна
  • Новини
  • МОЗ дозволило провести в Україні випробування ліків проти COVID-19

06.11.2021, 16:01

МОЗ дозволило провести в Україні випробування ліків проти COVID-19

Міністерство охорони здоров'я дозволило проведення в Україні клінічного випробування ліків проти COVID-19 від компаній Pfizer і Merck.

Про це йдеться у наказі МОЗ, передає Громадське.

Випробування ліків Pfizer відбуватиметься на добровольцях, які контактували з хворими на COVID-19. Натомість препарат Merck досліджуватимуть на людях, які живуть із хворими на COVID-19.

Випробування буде плацебо-контрольованим, рандомізованим та подвійно-сліпим.

Як випробовують ліки?

Спершу вони пройшли перевірку та оцінювання під час доклінічної фази випробувань. Вона проводиться без участі людей: експериментальні ліки спочатку тестуються на тваринах для оцінки їхньої безпеки та здатності запобігати хворобі.

Якщо препарат демонструє ефективність, його тестують у межах клінічних випробувань за участю людей. Це тестування має три фази.

Спершу препарат вводять невеликій групі добровольців (переважно молоді), щоб оцінити його безпеку та переконатися в ефективності. Пізніше група розширюється до сотень та тисяч учасників у різних країнах.

Під час випробувань 2-ї і 3-ї фази учасникам тестування дають не лише справжні ліки, а й плацебо, і ані вони, ані лікарі не знають, кому саме що дістається.

Що це за препарати?

Таблетки проти COVID-19 від американської компанії Merck Sharp & Dohme стали першими у світі, які дозволили використовувати для лікування хворих. Відповідний документ надала Велика Британія.

Препарат під назвою Lagevrio (молнупіравір) дозволили застосовувати людям, які мають легку та помірну форму COVID-19 і принаймні один фактор ризику розвитку тяжкого захворювання (ожиріння, старший вік, цукровий діабет або захворювання серця).

Показники ефективності цих таблеток проти госпіталізації та смерті під час інших випробувань становили 50%.

Натомість таблетки Paxlovid від компанії Pfizer ще не отримали такого схвалення. Проте вони продемонстрували вищу ефективність проти госпіталізації та смерті під час минулих випробувань — 89%.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: