• Головна
  • Новини
  • Львову потрібно 729 млн грн, щоб пройти опалювальний сезон

23.09.2021, 17:59

Львову потрібно 729 млн грн, щоб пройти опалювальний сезон

22 вересня відбулись збори Львівського регіонального відділення Асоціації міст України. Серед питань, які обговорили, основне – готовність до опалювального сезону. Зокрема, йшлося про тарифи на опалення та позицію держави з цього питання. Сьогодні у Львові діють тарифи, які затверджені 2018 року. Зважаючи на позицію держави не змінювати тарифи, на сьогодні міста не мають розуміння щодо компенсації різниці їх вартості.

Про це пише пресслужба Львівської міської ради.

До зборів Львівського регіонального відділення онлайн долучився і виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він, зокрема, висловив підтримку мерам міст Львівщини та зауважив, що сьогодні в країні склалась така ситуація, що тарифна криза торкнеться кожного населеного пункту.

«Для мене це вже 16-й опалювальний сезон, і такого незрозумілого процесу ще не було. З точки зору готовності мереж проблем немає: 99,9% все готово. Але нема до кінця розуміння, що будемо робити з тарифами. Бо позиція держави – ціну на опалення не піднімати. Тоді мають бути компенсаторні механізми. А стосовно компенсаторних механізмів на сьогодні розуміння немає. Планувалось на завтра засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних владйого перенесли на 30 вересня. На Конгресі, за участі Президента України, прем’єра, вже має бути озвучена фінальна версія. Бо якщо не піднімати тарифи, то хто буде покривати різницю? Ніхто не знає, якою буде ціна. Наразі є різні варіанти», - зазначив міський голова Львова, голова Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Андрій Садовий.

Як наголосила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, має бути затверджений Меморандум на рівні Асоціації міст, уряду, Нафтогазу щодо механізмів і розмірів компенсацій.

«На сьогодні у Львова немає проблем стосовно технічної частини пуску тепла. Але за підсумками різних засідань та нарад щодо вартості компенсації різниці в тарифах не було остаточного рішення, остаточної позиції, міські голови тільки висловлювали свої думки.

На сьогодні у Львові діють тарифи, затверджені у 2018 році. Зарплата там закладена у розмірі 5 077 грн. Зараз зарплата наших працівників складає 10 300 грн, ми їх дотуємо. Але якщо ми говоримо про майбутній опалювальний сезон, то на сьогодні, згідно з нашими підрахунками, потрібно 729 млн грн. Думаю, по інших містах є аналогічна ситуація: треба дотувати, а додаткових грошей в бюджеті немає. Бо треба оплачувати і освіту, і медицину і є інші видатки.

Також держава має вести перемовини з кожним містом окремо, і для кожного визначити компенсаторний механізм і розмір компенсації. Постановою Кабміну кожному місту слід передбачити певну суму компенсації. Це має бути озвучено і опубліковано на рівні держави.  Поки що цього немає, а йде опалювальний сезон. Похолодало, не відомо, чи ми будемо починати опалювальний сезон 15 жовтня, чи раніше, а розуміння на рівні держави немає ніякого.

На сьогодні діє Територіальна і Галузева угода, відповідно до якої у груд

ні ми зобов’язані підвищити зарплату працівникам Теплоенерго на коефіцієнт 1,8. Також «Нафтогаз Трейдинг» прийняв нормативний документ, що з 1 жовтня вартість 1 тис.м.куб.газу складе 24 993 грн. На всіх перемовинах в основному йде мова про газ, а це є частинка тарифу – 60-70%, а решта – зарплата, транспортування газу, операційна діяльність – про це ніхто не говорить.

Тому, зараз має бути підписаний документ, можливо Меморандум, на рівні Асоціації міст, на рівні Прем’єр-Міністра, на рівні Нафтогазу, де будуть чітко зазначені умови, як ми входимо в зиму і які будуть компенсації. 

Тобто, Меморандум мають підписати люди, які відповідають за цю сферу, і він має бути погоджений з мерами міст в особі Асоціації міст України. Щоб ми бачили цей Меморандум і щоб усі разом його погодили, бо зараз остаточного варіанту такого документу ще немає. Я б хотіла, щоб ми з вами напрацювали такий механізм, щоб потім в зимовий період не було такого, що нема за що купити газ. Тому маємо напрацювати спільні думки, спільні меседжі і викласти їх в Меморандумі», - акцентувала Ірина Маруняк.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: