• Головна
  • Новини
  • Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку з вадою легень

16.04.2024, 14:18

Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку з вадою легень

Дівчинка будь-якої миті могла померти через вроджену ваду легень. Унікальну операцію – лише через три маленькі проколи, спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова виконали на 8-й день життя немовляти.

Соломійка – уже 4-та дитина у родині батьків. Сім’я – з Львівщини. Ще в період вагітності, на 20-му тижні, батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз: кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами – патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення – кісти, були «спокійними», тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», - пояснює Андрій Дворакевич, керівник центру хірургії лікарні святого Миколая.

Коли мама Соломійки ще носила донечку під серцем, лікарі вже тоді склали детальну «карту порятунку» дитини. Коли ж дівчинка народилась, її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ, та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня крихітки була вкрита кістами і не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай, малюків із такою недугою оперують хоча б на 8-му місяці життя. Однак у Соломії часу підрости та набратися сил перед операцією не було. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю, і вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції Соломійка могла раптово померти будь-якої миті. Тому команда лікарів вирішила не ризикувати, а оперувати негайно – уже на 8-й день життя дівчинки.

Втручання хірурги наважились виконати торакоскопічно – через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод вважається золотим стандартом передових клінік світу. Він складніший для хірурга, але легший для дитини, бо менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді. Тож спеціалісти через невеличкі проколи – без розрізання грудної клітини, видалили нижню хвору половинку легені Соломійки.

Операція минула успішно, і тепер Соломійка повністю здорова. Вона вже повернулась додому, де на неї чекали її сестрички та братик.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: