• Головна
  • Новини
  • Львівські медики вперше торакоскопічно видалили легеню 8-місячному хлопчику

07.10.2020, 14:11

Львівські медики вперше торакоскопічно видалили легеню 8-місячному хлопчику

У львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ вперше у Львові 8-місячному хлопчику з Миколаївського району видалили праву легеню торакоскопічно, тобто через невеликий розріз, що є для маленької дитини менш травматично. Досі такі операції проводили нечасто, всього декілька на рік, але видаляли легеню через відкритий розріз.

Як пише ZAXID.NET, прооперували 8-місячного хлопчика у вівторок, 6 жовтня.

Хлопчик народився з вродженою аномалією – права легеня у нього була недорозвинута. І її конче треба було забрати, бо інакше в маленького могла виникнути легенева гіпертензія,він мав би згодом і кардіологічні проблеми.

За словами завідувача Центру мініінвазивної хірургії ОХМАТДИТу Андрія Дворакевича, така патологія у дітей зустрічається нечасто.

«Діти народжуються з такою вродженою аномалією не так вже й часто. В ОХМАТДИТі ми робимо всього декілька операцій на рік. Але досі у нас оперували таких дітей через відкритий доступ, нині вперше прооперували торакоскопічно, через невеликі проколи. Для маленьких дітей це менш травматично, що дуже важливо», – каже Андрій Дворакевич.

Батьки хлопчика їздили на консультацію до лікарів столиці. Їм пропонували забрати проблемну легеню через відкритий доступ.

До операційної бригади, окрім Андрія Дворакевича, увійшли торакальні хірурги Роман Ковальський, Олег Ленів і анестезіолог Володимир Міщук.

Операція з видалення легені тривала чотири години. За словами Романа Ковальського, така операція є однією з найскладніших в торакальній хірургії. Її за складністю можна прирівняти до оперативним втручанням на серці. Спочатку легеню виділили всю в плевральній порожнині: від’ єднали від бронхів, судин, серця, легеневих вен, легеневої артерії. І все це робили всередині, через отвори і спостерігали за діями на моніторі. А коли вже легеня була повністю вільна, її витягнули.

Діти після таких оперативних втручань, за словами лікарів, нормально живуть, займаються спортом.

Хірурги залишилися дуже задоволеними операцією, вони зробили те, про що давно мріяли – складні торакальні операції почали проводити торакоскопічно, менш травматично для маленьких пацієнтів.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: