• Головна
  • Новини
  • Львівська галерея показала відреставрований "Платіж" Жоржа де ла Тура

16.01.2020, 08:25

Львівська галерея показала відреставрований "Платіж" Жоржа де ла Тура

Учора, 15 січня, Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького представила відреставровану картину "Платіж" Жоржа де ла Тура.

До реставрації, що тривала більше як рік, її знали під назвою "У лихваря".

Лотаринзький художник Жорж де Ла Тур (1593–1652) – виняткова особистість, адже за своїм мистецьким рівнем, широтою думок, гуманістичною позицією та сміливістю суджень його прирівнюють до найвищих досягнень світової культури свого часу. 

Невідомо коли, де і у кого навчався де Ла Тур. Його творча манера сформована під впливом низки художніх явищ: образів лотаринзької середньовічної скульптури, маньєристів «школи» Фонтебло, художньої культури Північних Нідерландів та Італії, зокрема Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

На сьогодні збереглись 32 твори Жоржа де Ла Тура. Декілька з них підписані й жоден достовірно не датований, однак усі до одного є гордістю і прикрасою кращих музеїв світу. В Україні є лише одна робота художника і зберігається вона у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

Справжня назва картини невідома, точаться дискусії довкола її сюжету, навіть час створення роботи коливається від 1620-х до 1640-х років. Водночас твір залишається важливим ключем до численних загадок, пов’язаних з лотаринзьким художником.

То ж запрошуємо до Палацу Потоцьких подивитися на справжній шедевр Жоржа де Ла Тура і спробувати зрозуміти, про що йдеться. Тим більше, що після реставрації відкриваються речі, яких до цього часу ніхто не бачив, а тому і не осмислював.

Біографія та творчий шлях де Ла Тура відомі дослідникам ще не вповні. Він народився 1593 року в містечку Вік-сюр-Сель у родині пекаря. В 1617 році одружується і через деякий час переїжджає до Люневіля – майбутньої резиденції герцога Генріха ІІ, а через три роки отримав від нього титул придворного художника.

Час, у якому жив і творив Жорж де Ла Тур, був надзвичайно складним. Лотарингія перетворена на театр військових дій, епідемій чуми, голоду. У 1638 році пожежа знищила Люневіль і нищівний вогонь поглинув чимало полотен живописця. Є згадка 1639 року про перебування Ла Тура в Нансі: переїхав тимчасово, чи на постійно, невідомо.

Художник відійшов у вічність 30 грудня 1652 і повернувся із забуття лише у ХХ столітті.

Куратор виставки – Оксана Козинкевич.

Виставка триватиме  з 15 до 26 січня. Львів, Палац Потоцьких, вул. М. Коперника, 15.

Фото  - Ігор Зінкевич. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: