23.03.2021, 17:28

Львів може втратити ще одну історичну пам’ятку

Віллу меценатів Стецкевичів хочуть знести під забудову.

Донедавна споруда була пам'яткою архітектури, але за рішенням суду втратила цей статус і будинок хочуть знести під забудову. Голова Товариства охорони пам’яток Андрій Салюк, архітектор-реставратор Юрій Дубик, доцент кафедри "Архітектури та реставрації" Львівської політехніки та ініціатор петиції щодо збереження вілли Василь Гаврилишин закликали депутатів міської ради та громадськість підтримали петицію для збереження кам’яниці Стецкевичів на Голоско, передає "Еспресо.Захід". Фахівці сподіваються, що завдяки розголосу пам’ятку вдасться зберегти. 

Студент четвертого курсу Франкового університету Василь Гаврилишин створив електронні петиції для збору підписів, щоб урятувати пам'ятку від руйнування. Каже, що розмови про загрозу її знесення точаться з 2018 року.  

"На петицію мене наштовхнув допис у фейсбук-групі. Писали, що кам'яниця втрачає статус пам'ятки. Тоді вирішив, що достатньо дієвим інструментом буде запустити петицію. Великих сподівань не було. Проте з часом її почали підтримувати відомі люди й навіть представники міської ради. Потім я запустив другу петицію. І вона лише за 10 днів назбирала понад 500 підписів. ЇЇ відправили на розгляд до органів місцевого самоврядування", – розповів активіст. 

Архітектор Юрій Дубик каже, що 2019-го з’явилися повідомлення, що споруду, яку внесли в перелік пам'яток місцевого значення, позбавили статусу рішенням чи постановою Львівського окружного суду.

"Є певний порядок, як можна вилучити пам'ятку з переліку об'єктів культурної спадщини. І це передбачає тривалу процедуру.  Як член консультативної ради переконую, що намагаємося взагалі не розглядати питання про скасування статусу об'єктів культурної спадщини. Навіть якщо пам’ятка перебуває у важкому стані, то не хочемо створювати прецедентів. А історія з рішенням суду дуже насторожує. Відповідно, хотілося б перевірити, на якій підставі були ці дії. Можливо, була технічна помилка", – говорить Юрій Дубик.

За його словами, історична довідка дозволяє простежити, якою особою було Михайло Стецкевич. Він мав у власності велику територію, на якій були кілька будинків. В одному з них сестри-василіанки навчали малих дівчаток. Стецкевич утримував цю школу. 

"Була згадка про те, що він навіть планував передати у спадок велику частку своїх угідь для створення наступної школи. Це стало підставою для виготовлення документації і поновлення статусу пам'ятки за будинком на вулиці Замарстинівська, 213. Створили два подання від Товариства охорони пам'яток історії та культури. Обидва рази консультативна рада підтримала відновлення статусу пам'ятки архітектури і пам'ятки історії", – підсумовує архітектор.

Меценат помер 1934 року. Експерти зазначають, що наразі достатньо інформації, щоб донести до громади значущість цієї пам’ятки. Нащадки Михайла Стецкевича зберегли його фотографію, є церковний документ з відомостями про життя та смерть.

Зазначимо, що кам’яниця Стецкевича є однією із найстаріших у мікрорайоні Голоско. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: