• Головна
  • Новини
  • Лідери ЄС про Brexit: залишимося найоптимістичнішим проектом історії

31.01.2020, 16:11

Лідери ЄС про Brexit: залишимося найоптимістичнішим проектом історії

Євросоюз після виходу з його складу Великої Британії залишиться унікальним та найоптимістичнішим проєктом у сучасній історії.

Про це заявили у Брюсселі під час спільного звернення до європейців та спілкування з пресою в Європарламенті лідери європейських інституцій – президент ЄП Девід Сассолі, президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні - особливий день для Європейського Союзу, коли ми маємо змішані почуття. Це ніколи не буває моментом щастя, коли хтось покидає родину. Але ми відкриваємо нову главу і вкладемо всю нашу енергію і рішучість для побудови сильнішого і більш амбітного Європейського Союзу… У наступні місяці ми – парламент, Єврокомісія, Європейська рада - будемо працювати тісно разом, щоб продемонструвати переваги унікального в історії європейського проекту. Це потужний, дуже оптимістичний проект, дуже позитивний проект для всіх громадян Європи», - зазначив Шарль Мішель.

За його словами, для реалізації такого порядку денного ЄС має чимало: сильні цінності, свободи, верховенство права і 27 сильних демократій, 22 мільйони бізнесів, великий і потужний спільний ринок. Євросоюз має намір з максимальною ефективністю використовувати всі інструменти для блага європейських громадян. Це дає ЄС основу для більшої впевненості на міжнародному рівні та у проваджені більш рішучої міжнародної політики.

У свою чергу, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що виклики, які постають перед Європою, і можливості, якими вона може скористатися, не змінилися внаслідок Brexit. Серед них - кліматичні зміни, європейська Зелена угода, необхідність залишатися на передовій цифрової революції, організація міграції ефективним та гуманним шляхом. Європа буде продовжувати розбудову потужного партнерства в усьому світі. Частиною цих зусиль, за її словами, буде прагнення ЄС мати найкращі відносини з Великою Британією.

«Ми точно знаємо, що сонце знову зійде завтра, і розпочнеться нова глава для 27 країн ЄС. І коли це станеться, це дасть змогу нашому поколінню створити таку Європу, що прокладає шлях до екологічної та цифрової трансформації», - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, вона була школяркою, коли Велика Британія приєдналася до ЄС, у якому тоді було 6 держав.

«Завтра нас буде 27 країн-членів. Протягом всіх цих 47 з лишнім років наш союз виробляв потужний політичний імпульс і став глобальною силою у світовій економіці... Ніде більше у світі ви не зможете знайти 27 держав і 440 мільйонів людей, які розмовляють 24 мовами і які покладаються одне на одного, працюють разом, живуть разом. Це не випадок і не шанс. Ця (єдність) має витоки зі століть спільної історії, десятиліть спільного досвіду, ґрунтується на нашій рішучості та впевненості, на необхідності будувати наше майбутнє разом», - додала президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що 1 лютого Єврокомісія представить пропозиції до мандату на переговори між ЄС і Великою Британією щодо розбудови відносин.

Як повідомлялося, опівночі 31 січня набуде чинності Угода між Великою Британією та Європейським Союзом щодо Brexit.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: