• Головна
  • Новини
  • Куди рухається вища освіта: змішане навчання може стати нормою

06.08.2020, 09:33

Куди рухається вища освіта: змішане навчання може стати нормою

Поєднання онлайн- та офлайн-навчання, що обговорюється як можливий варіант на час карантину, може стати оптимальним для вищих навчальних закладів і після епідемії коронавірусу.

Таку думку висловив в інтерв’ю Укрінформу ректор Таврійського національного університету Володимир Казарін.

"Розмови про те, що дистанційка все витіснить, - кон'юнктурні й помилкові. Цього ніколи не буде. Також помиляються ті, хто каже, що дистанційка - це тимчасово, а потім повернеться на сто відсотків традиційне викладання, віч-на-віч. Це теж неправильна позиція. Ми, ті, хто працює у вишах, - це вже усвідомили», - сказав Казарін.

Він додав, що дистанційна система у вищій освіті була завжди. Це, зокрема, й індивідуальні плани для найбільш успішних студентів, які самі навчалися і приходили лише складати заліки та іспити.

«Я думаю, що, можливо, відсотків на 45-55 освіта буде здійснюватися дистанційно. Тому що, приміром, якщо людина вивчає фізику, то такі предмети, як психологія, культурологія або історія вона може опанувати, слухаючи у записах блискучих лекторів. Для них це важливо, в жодному разі від цього не можна відмовитися, але це допоміжна у професійному сенсі освіта. А от сама собою фізика, або хімія, або філологія, або, приміром, для музиканта володіння інструментом - цьому дистанційно навчити не можна. Тут поруч має бути викладач, з цього виростає поняття вчитель і наукова школа», - підкреслив Казарін.

Він також зазначив, що COVID не вічний, і в студентів буде можливість навчання в аудиторії.

«Інша річ, що в університеті майбутнього, напевно, дні два на тиждень будуть лекційні заняття, а решта – практика, семінари, і теж не в старому сенсі. Вони будуть профільними - у виробничих цехах, бібліотеках, дослідницьких інститутах, одне слово, там, де тобі належить працювати. Цього вимагатиме так звана дуальна освіта», - переконаний ректор ТНУ.

За його словами, важливу частину становитиме самоосвіта, адже знання змінюються кожні 10-12 років, часом докорінно, і треба їх заново опановувати.

«Це не просто гасло, ми справді будемо вчитися все життя, кожні два-три-чотири роки підвищуючи та змінюючи свою кваліфікацію. COVID не лише легалізував дистанційку, а й запустив світовий брейнстормінг у розвитку системи освіти», - наголосив Казарін.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: