• Головна
  • Новини
  • Кожна сьома гривня доходів бюджету йде на виплату держборгу - Рахункова палата

23.12.2020, 15:35

Кожна сьома гривня доходів бюджету йде на виплату держборгу - Рахункова палата

Лише за обслуговування державного боргу кожен українець у 2020 році сплатив 3 тис. гривень. Крім того, на погашення держборгу Україна за 11 місяців року вже витратила 357,4 млрд грн.

Як передає пресслужба Рахункової палати, про це голова відомства Валерій Пацкан розповів в інтерв’ю ТСН, коментуючи виконання Державного бюджету України на 2020 рік.

«Кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на обслуговування боргу. Кожен українець за обслуговування держборгу сплатив по 3 тис. грн», - цитує пресслужба Пацкана.

Голова Рахункової палати уточнив, що він послуговується цифрами станом на початок цього місяця, тоді як "найбільші платежі йдуть у грудні".

«Найбільша наша проблема - це запозичення. Це третина держбюджету», - вважає Пацкан.

Голова Рахункової палати зауважив, що на погашення держборгу цьогоріч спочатку було передбачено 346 млрд грн. А за фактом, станом на 1 грудня, вже витрачено 357,4 млрд грн, і ця сума до кінця року зросте.

«Із позитиву – загальний обсяг доходів до держбюджету за січень-листопад дійсно зріс. Перевиконання плану - на 3,3 млрд грн. Менше оптимізму щодо видатків. У січні-листопаді видатки на 101 млрд грн менші від плану», - зазначив Пацкан.

Він підкреслив, що в останні місяці відбувалося перевиконання плану доходів Державною податковою службою. А найбільше невиконання надхождень фіксується за Державною митною службою.

При цьому посадовець нагадав, що у квітні 2020 року показники бюджету були скориговані: «доходи, наприклад, були зменшені на 116 млрд грн».

Нагадаємо, за даними Міністерства фінасів, державні внутрішні запозичення за січень-листопад 2020 року становили 275,6 млрд грн (78,3% від плану). При цьому, платежі з погашення державного боргу сягнули 357,4 млрд грн (98,1% плану), платежі з обслуговування – 117,3 млрд грн (94,6% плану).

Україна 18 грудня 2020 року провела розрахунки за дорозміщенням єврооблігацій-2033 на суму 600 млн дол. із відсотковою ставкою 7,253%, загальна непогашена сума облігацій становить 2,6 млрд дол.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: