• Головна
  • Новини
  • Генпрокурор Венедіктова «прибрала» делегатів від міжнародних організацій з процесу атестації прокурорів

06.05.2020, 11:04

Генпрокурор Венедіктова «прибрала» делегатів від міжнародних організацій з процесу атестації прокурорів

ГО "Рада громадського контролю" підтримала рішення Генерального прокурора Ірини Венедіктової, яке полягає у приведенні діяльності органів прокуратури у відповідність до Конституції України та законів України.

Про це повідомив APnews.

Так, Іриною Венедіктовою внесені зміни до положень про кадрові комісії прокуратури та комісії з добору керівного складу органів прокуратури, відповідно до яких зі складу цих комісій виключено осіб, делегованих міжнародними неурядовими організаціями, проектами міжнародної технічної допомоги, дипломатичними місіями.

Цим рішенням діяльність кадрових комісій нарешті приведено у відповідність до законодавства України.

Відповідно до ст. 1 Конституції України Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. В ст. 2 Конституції України встановлено, що суверенітет України поширюється на всю її територію. Згідно зі ст. 5 Конституції України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Відповідно до ст. 38 Конституції України громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади.

Отже, відповідно до названих норм Основного Закону України, виключно громадяни України: є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в України, здійснюють владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади.

Таким чином, включення до складу кадрових комісій прокуратури та комісії з добору керівного складу органів прокуратури представників міжнародних неурядових організацій, проектів міжнародної технічної допомоги чи дипломатичних місій, прямо суперечило переліченим вимогам Конституції України та законодавству України.

Нагадаємо 24 грудня минулого року ГО "РГК" саме з вказаних підстав оскаржила в адміністративному суді наказ попереднього Генпрокурора, яким до складу Комісії з добору керівного складу органів прокуратури були включені представники, делеговані саме міжнародними неурядовими організаціями, проектами міжнародної технічної допомоги, дипломатичними місіями (справа №640/25892/19).

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: