• Головна
  • Новини
  • Ганущину може забракнути сили, щоб звільнити Гірняка та Білоуса

21.09.2019, 10:00

Ганущину може забракнути сили, щоб звільнити Гірняка та Білоуса

У Львівській обласній раді може не назбиратися голосів, щоб 24 вересня на позачерговій сесії стрімголов звільнити першого заступника голови Львівської обласної ради Андрія Білоуса і заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка.

Як відомо, 21 вересня відбулось засідання президії Львівської обласної ради. На президії Олександр Ганущин повідомив, що 20 вересня до нього звернулися депутати з вимогою провести позачергову сесії, на якій, серед інших питань, винести на розгляд питання дострокового припинення повноважень першого заступника голови Львівської обласної ради та заступника голови Львівської обласної ради.

Відповідно до регламенту, на скликання позачергової сесії треба щонайменше третина підписів депутатів - 28 голосів, а вимогу, значить, підписали 32 депутати.

Відтак, голова ради ініціював проведення позачергової сесії 24 вересня, і президія схвалила таку ініціативу.

Ясно, що Олександру Ганущину просто уривається терпець, так хочеться позбутись неугодних заступників. Для нього це питання політичної репутації і посадової спроможності. Але не все так однозначно і ось чому.   

Перша проблема – чи вистачить голосів?

Річ у тім, що фракція «Самопомочі», яка на сесії Львівської обласної ради, серед інших,  проголосувала за незадовільну оцінку для цих заступників, тепер стоїть на позиції, що треба звільняти усіх трьох, тобто і голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина. Мовляв, разом напакостили, то тепер хай разом і відповідають.

Зокрема, про це заявила керівник обласної фракції «Самопомочі» Інна Свистун. І на цей час таке бачення переважає серед однопартійців Андрія Садового.

Тобто, скидається на те, що «Самопоміч» раптом втратила інтерес до Олександра Ганущина. Хоча спершу ніби домовились: замість одного із звільнених заступників зайде хтось від «Самопомочі».

Цікаво, що за незадовільну оцінку  для двох заступників «Самопоміч» голоси дала. А тепер, таке враження, вирішила поквитатись із Олександром Ганущиним за те, що свого часу він інспірував звільнення їхньої Парасковії Дворянин з посади першого заступника. Саме  замість неї і зайшов першим Андрій Білоус.

До того ж, «Самопоміч» зазнала б політичної ганьби, коли б знову вернулась до керівництва радою. Парасковію Дворянин звільнили за те, що вона не погоджувалась  ділити гроші платників податків так, як їх ділили. На її думку, несправедливо і незаконно. Мирне повернення означало б, що їх купили. А повертатись напередодні нових виборів і щоб знову скандал – це вже був би цирк.

Відтак, на складному роздоріжжі  опинився Олександр Ганущин.  Для того, щоб без галасу та метушні ділити гроші, заступники повинні бути однодумцями. Андрій Білоус і Володимир Гірняк під таку номінацію вже на підпадають, але залишаються на посадах. Щоб їх звільнити – відповідні проекти ухвал оприлюдненні на сайті Львівської облради 12 вересня – треба мати більшість голосів від загального складу ради. У Львівській обласній раді налічується 84 депутати, мінімальна більшість  – це 43 голоси. За незадовільну оцінку для Володимира Гірняка на сесії ради 10 вересня проголосувало 53 депутати, з поміж них 12 голосів дала «Самопоміч».

Для Олександра Ганущина це невтішна математика, але не смертельна. І судячи з того, що він зважився на позачергову сесію, у нього є приховані козирі в рукаві.

Але є  ще кілька суто юричичних зауваг.

Цитуємо пункт 3 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації»: «Проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Нагадуємо, проекти рішень про звільнення Андрія Білоуса і Володимира Гірняка оприлюднені на сайті Львівської обласної ради 12 вересня, тобто законно розглянути їх сесія могла б не раніше, як 4 жовтня.

Також можуть виникнути питання до процедури. Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» (стаття 46) передбачає: «Пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситися сільським, селищним, міським головою, постійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом ради, головою місцевої державної адміністрації, головою районної, обласної ради, загальними зборами громадян».

Серед суб'єктів подання нема такого - "група депутатів".

Водночас на сайті Львівської обласної ради як ініціатор прийняття рішень про дострокове припинення повноважень заступників вказана "група депутатів обласної ради".

Знову ж таки, що це за анонімна група, де можна ознайомитись з поіменним списком?

Очевидно, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин діє за логікою - звільнити Білоуса і Гірняка будь-якою ціною. А потім хай судять.  

Що ж, місцеві вибори скоро, суди тривають довго - чому б не спробувати. Єдиний ризик. Після «дитячого походу на уряд» - це вже вдруге за короткий час голова Львівської обласної ради спіткнеться, якщо  позачергова сесія виявиться яловою.

Відтак, можуть початися непорозуміння у стосунках з головою Львівської ОДА Маркіяном Мальським, який і нового президента, і новий уряд толерує за посадою. А коли нема злагоди між ОДА і радою, тоді ділити і заробляти майже неможливо.   

І на закінчення. Якщо заміна заступників голови обласної ради таки відбудеться, то слід мати на увазі, що це станеться фактично за пів року до закінчення каденції ради, оскільки партія "Слуга народу", як відомо,  анонсувала наступні місцеві вибори на квітень 2020 року.

Тобто, Олександр Ганущин таким чином позбавить Андрія Білоуса і Володимира Гірняка доступу до будь-якого інформаційно-адміністративного ресурсу, яким би вони володіли, перебуваючи на посадах заступників. Можливості широкого піару за бюджетні кошти.

Цікаво також, що практично протягом усієї каденції до заступників не було претензій, вони отримували немалі премії за свою успішну роботу. І от голова обласної ради прозрів. І як тут не згадати приповідку про рибу, яка гниє з голови.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: