• Головна
  • Новини
  • Експерт МОЗ заробила 6 млн грн напередодні нового року на державній ПЛР-закупівлі

20.01.2021, 13:06

Експерт МОЗ заробила 6 млн грн напередодні нового року на державній ПЛР-закупівлі

ТОВ “Центр молекулярної діагностики” 29 грудня уклав контракт з комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради “Обласна клінічна лікарня” на закупівлю обладнання для ПЛР майже на 6 мільйонів гривень.

При цьому тендер проводився за спрощеною процедурою з єдиним підприємством-учасником, одним із засновників якого є експерт МОЗ України за напрямами “Епідеміологія. Мікробіологія і вірусологія” Оксана Обертинська. Про це свідчать дані Prozorro.gov.ua, повідомляє УНН

Цікаво, що, за умовами укладеного напередодні нового року договору на суму 5 950 000 грн, Харківська обласна лікарня здійснює передоплату у повному обсязі. А закуплене обладнання для ПЛР постачатиметься компанією "Центр молекулярної діагностики" аж три місяці потому — 26 березня 2021-го. Окрім цього, створена лише п’ять місяців тому київська компанія вже встигла за листопад-грудень отримати державних замовлень на майже 18 мільйонів гривень без конкурсів і за спрощеною процедурою.

Згідно з відкритими даними YouControl, види діяльності "Центру молекулярної діагностики" включають дуже широкий спектр: від виробництва та продажу фармацевтичних товарів і ремонту електронного й оптичного устатковання до дослідження й експериментальних розробок у сфері біотехнологій. При таких масштабах діяльності компанії, яка виконує дорогі державні замовлення, "Центр молекулярної діагностики" зареєстрований у квартирі на першому поверху житлового будинку.

Також окремі питання викликає той факт, що разом з експертом МОЗ Оксаною Обертинською співзасновницею підприємства "Центр молекулярної діагностики", яке без конкурсу отримує ласі закупівлі від держави, є горезвісна Світлана Степанюк. Ще навесні 2020 року вона потрапила в скандал: Степанюк вела активну публічну діяльність, спілкувалась зі ЗМІ та проводила разом із Обертинською інспекції обласних ПЛР-лабораторій МОЗ, називаючи себе "експертом МОЗ з лабораторної діагностики COVID-19".

Але, як з'ясували журналісти видання, до жодної з експертних груп МОЗ вона не належала, а у профільному міністерстві відхрестилися і від самозваного експерта, і від її заяв.

Так, у своїх коментарях Степанюк запевняла, що виробництво українських ПЛР-тестів сертифіковане. Однак згодом Центр громадського здоров'я МОЗ заявив, що виробництво ПЛР-тестів не було верифіковане, а заявлена виробником "Укргентех" чутливість і специфічність не відповідали дійсності. 

Відзначимо, що УНН планує звернутися до МОЗ, Харківської обласної ради, медичних установ і відповідних правоохоронних органів із журналістськими запитами, щоб з'ясувати, чи не містять державні закупівлі у компанії експерта МОЗ Оксани Обертинської ознак корупції чи конфлікту інтересів.

Нагадаємо, що український виробник "Укргентех" виграв державних тендерів більше ніж на 18 млн грн.

Як потім з'ясувалось, поставлені компанією ПЛР-тести не були верифіковані у ЦГЗ МОЗ, а заявлена виробником чутливість тест-системи не відповідала реальним характеристикам і становила всього 20%. 

Фото - apostrophe.ua

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: