• Головна
  • Новини
  • Дві українські стрічки потрапили в довгий перелік номінантів на «Оскар-2021»

30.01.2021, 18:39

Дві українські стрічки потрапили в довгий перелік номінантів на «Оскар-2021»

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила довгий перелік номінантів на «Оскар» у трьох номінаціях, де присутні одразу два фільми українського виробництва.

Так, у номінації «Найкращий міжнародний художній фільм представлена стрічка «Атлантида» («Atlantis») режисера Валентина Васяновича, пише Громадське. Вона у вересні 2020 року була обрана Українським Оскарівським комітетом як національний претендент на цю премію.

Події фільму відбуваються у 2025 році, коли Україна перемогла у війні на Донбасі. У зйомках брали участь непрофесійні актори: зокрема колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Фільм знімали у Маріуполі та Києві. Частково зйомки «Атлантиди» профінансувала держава.

«Атлантида» вже зібрала купу міжнародних нагород. Спочатку його відзначили на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти», потім він отримав чотири гран-прі та його показали на понад 50 фестивалях.

Зрештою, картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. У січні 2021-го «Атлантиду» почали показувати на великих екранах у США.

А за номінацію «Найкращий документальний повнометражний фільм» змагається стрічка режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» («The Earth is Blue As an Orange»). Фільм розповідає про життя родини Гладких-Трофимчук з Красногорівки, що знаходиться за кількасот метрів до лінії фронту на Донбасі. Мама Аня та її четверо дітей знімають кіно про самих себе, а Ірина з командою фільмують це.

«Земля блакитна, ніби апельсин» — це дебютна повнометражна робота Ірини Цілик. Вона вже отримала приз за найкращу режисуру на американському фестивалі Sundance, пізніше перемогла у двох головних категоріях українського Docudays.

В обох номінаціях короткі переліки з 15 номінантів будуть оголошені 9 лютого. Остаточних претендентів мають оголосити 15 березня, а сама церемонія вручення «Оскарів» відбудеться 25 квітня. Зазвичай «Оскар» вручають у лютому, але у 2021 році академія вирішила перенести захід у зв'язку з пандемією коронавірусу.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: