11.05.2020, 20:56

Дванадцять скульптур Пінзеля відтворять у 3D форматі

З’являться навіть віртуальні зображення тих доробків великого майстра, які зараз за кордоном.

Зі Львова стартував українсько-німецький проект «Pinsel.Munich». Це співпраця Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького та Баварського національного музею, що в Мюнхені, пише Zaxid.net.

Унікальні роботи з оцифровування скульптур Пінзеля тривають у Музеї барокової скульптури XVIII століття. Над дерев’яною скульптурою святої Єлизавети - що є витвором Галицького Мікеланджела, Йоана Пінзеля – облаштували риштування, огорнули його тканиною і виставили світло.

«Я якраз мушу відпрацювати світло і тінь. Зробити їх нюансними, чутливими, видимими. Щоб жодні деталі твору не пропали», – пояснив художник, освітлювач Роман Шишак.

Відтак фотографують і сканують скульптуру. А все задля того, аби відтворити твір у віртуальній реальності.

«Десять годин відбувається фотографування одного об’єкту. Є скульптури, до яких ми ще долучаємо 3D сканер. Це ще додається час і складність. Робиться дві-три тисячі фотографій на одну скульптуру. Якщо ж мова про архітектуру, то це набагато більше кадрів. Потім це все обчислюється на потужному сервері. Рендер подібного об'єкту може тривати від трьох до шести днів», — пояснив старший науковий співробітник Галереї мистецтв, керівник проекту «Pinsel.AR» Роман Гук.

Для того, щоб в результаті 3D скульптура була максимально ідентичною, фотографують так, аби кадри накладалися один на інший на 60, а то й 90%. Працюють часом навіть у вихідні і по ночах.

«Не один мільйон євро — вартість самої цієї скульптури. Це зрозуміло, звичайно. Тому вся ця робота над кожним твором Пінзеля надзвичайно відповідальна. Бо ці його доробки — світове надбання. Однак в час праці з ними у нас руки не тремтять, переживань немає.. Мабуть тому, що у нас вже «фахова деформація», – пожартував керівник експозиційного відділу Галереї мистецтв Андрій Рибка.

Опрацьовують чотири скульптури з центрального вівтаря костелу Непорочного Зачаття Діви Марії в Городенці — це і Ангел, і Свята Анна - відтворять й кам'яну скульптуру Марії. Роботи, що тривають в межах українсько-німецького проекту «Пінзель.Мюніх», фінансує Європейський Союз. Тож після карантину наші фахівці вирушать і до Баварського національного музею оцифровувати вісім боцетто нашого майстра.

«Боцетто — це моделі скульптур Пінзеля з Монастириськ і Городенки. Їх німці знайшли, здається, в 1999 році на блошиному ринку в колекціонера й викупили. Як вони потрапили, власне, в Європу? Є така версія, що після смерті Йоана Пінзеля його дружина, коли переїжджала, забрала маленькі скульптури зі собою», — пояснила координаторка проекту Софія Ліщинська.

Завершиться проект «Pinsel.Munich» двома виставками, у Львові та Мюнхені. Відтак скульптури можуть «ожити» у віртуальній реальності, доданій реальності або ж у 3D друці.

Фото - zaxid.net
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: