Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


20.08.2023, 00:01

Дунаєвецька тергромада в умовах воєнного стану

Дунаєвецька міська територіальна громада Кам’янець- Подільського району Хмельницької області є однією з найбільших громад України і об’єднує 51 населений пункт. Створена 25 жовтня 2015 року, її населення понад 44 тис мешканців.

Сьогодні територія громади відкрита для інвесторів, які прагнуть розвивати свій бізнес. Серед переваг – розміщення на перетині міжнародних автомобільних ліній сполучення, розвинена інфраструктура, сприятливі агрокліматичні умови, мальовничі краєвиди, значна кількість об’ктів історико-культурної спадщини.

Місто Дунаївці стало єдиним в Україні отримувачем гранту від Глобального фонду міст для мігрантів і біженців. Про це стало відомо 20 червня 2023 року у Всесвітній день біженців. Підрозділ фонду спрямовує в містечко на Хмельниччині 200 тисяч доларів США, а також технічні ресурси, аби допомогти внутрішньо переміщеним родинам з дітьми. Пріоритет фонду – допомога сім’ям ВПО з неповнолітніми дітьми. У Дунаївцях за грантові кошти будуть реалізовувати проєкт «Домівка подалі від небезпеки».

Як розповів під час зустрічі з журналістами у рамках Харківського пресклубу секретар Дунаєвецької міської ради Олег Григор‘єв, грантовий конкурс був закритого типу. Окрім Дунаївців, за грант змагалися ще кілька громад Хмельниччини, які прийняли в себе мешканців півдня та сходу України.

За його словами, у  Дунаївцях вирішили перепрофілювати занедбану районну лікарню у житло та соціальні послуги для внутрішньо переміщених осіб. Уже цього року розпочнуть ремонт, першу частину коштів очікують у вересні. Після перемоги це житло перетворять на дитячий табір, або реабілітаційний центр для постраждалих осіб від домашнього та гендерного насильства.

Зараз у приміщенні колишнього соціального центру мешкають тридцять людей пенсійного віку. Для ремонту приміщень з міської скарбниці виділили 1,4 млн грн. Загалом, від початку війни Дунаївці прийняли понад 12 тисяч людей з різних регіонів України. Серед них переважно жителі Херсонської та Донецької областей.

Працівники Дунаєвицької міської ради та комунальних підприємств громади з перших днів війни перераховують щомісяця денний заробіток на потреби захисників (це 300−1000 гривень залежно від рангу та зарплати). Таким чином з початку війни вдалося назбирати 2,7 мільйона гривень на амуніцію для захисників.

Крім того, щоб зібрати більше коштів на потреби Збройних сил, у громаді проводяться благодійні акції та фестивалі. Шість місцевих швейних цехів пошили тисячі комплектів спідньої та постільної білизни, балаклави для воїнів. 

До Дунаєвецької громади релокувалися чотири підприємства, серед яких «Промпартнер Гідравлік» з міста Дружківка Донецької області. Його продукція - гідравлічне обладнання - постачається по всій Україні, зокрема, для енергетичних компаній.

Підприємство у листопаді 2022 року змушене було релокуватися з Дружківки Донецької області у Хмельницьку область до міста Дунаївці.

Журналіст West News побував на релокованому підприємстві з Донеччини, яке виробляє гідравлічні інструменти, та поспілкувався із співвласниками.

Співвласник підприємства Сергій Неліпа розповів, що двічі евакуював виробництво через агресію росії. 

«Вперше перевозили обладнання у 2014 році, тоді переїхав у межах Донецької області. З початком повномасштабного вторгнення Росії вивезли підприємство на Хмельниччину. На початку бойових дій всі проєкти зупинилися», - розповів Сергій Неліпа.

За його словами, зараз орендують цех та відновили виробництво, виробляють гідравлічне обладнання (домкрати, знімачі, насоси, маслостанції, преси).

«Із 2011 року підприємство має великий досвід у розробці й виробництві різноманітного гідравлічного та іншого устаткування. Продукція постачається по всій Україні, зокрема для енергетичних компаній», - додав Сергій Неліпа. 

Варто зазначити, що саме це підприємство ремонтувало гідравлічні підіймачі до літака «Мрія».

«Працюємо в Україні, сплачуємо тут податки. В мене, як багатодітного батька була змога виїхати за кордон. Але я вибрав працювати в Україні. Віримо на перемогу», - підсумував Сергій Неліпа.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: