• Головна
  • Новини
  • Дорога на Голосківський цвинтар - як громадський проект переріс у велике будівництво

27.10.2019, 17:36

Дорога на Голосківський цвинтар - як громадський проект переріс у велике будівництво

У Львові триває капітальний ремонт дороги до Голосківського кладовища. Будівництво почали у серпні цього року. Загальна вартість проекту 93 млн грн, а все почалося із громадського проекту на 3 млн грн.

Ось як про це у ФБ написав журналіст Віктор Гальчинський:

"Про силу громади, помножену на правильну процедуру (лонгрід).

Голосківський цвинтар, єдине діюче нині кладовище у Львові, відкрили у далеких 80-х роках ХХ століття. Єдиною дорогою до нього і досі залишається 11-кілометровий шлях на Збиранку через Брюховицький ліс, яким іноді їздить приміська маршрутка. Водночас з району лікарні швидкої допомоги до цвинтаря трохи більше двох кілометрів, проте нормальної дороги там ніколи не було.

Йшли роки, розростався цвинтар, на вулиці Щурата виріс великий житловий район, а дорогу до найбільшого міста мертвих так ніхто і не робив. Вряди-годи про неї згадували і говорили, але до роботи справа не доходила - всі й далі їздили через Брюховичі або ж "протоптаною" грунтовою трасою від Щурата.

Все змінив 2018 рік, коли активний мешканець району Олег Пижів зареєстрував на Громадському бюджеті Львова проєкт "І мертвим, і живим, і ненародженим" - ремонт 200 м дороги на цвинтар за 3 мільйони гривень. Враховуючи важливість проблеми, я проголосував за нього та попросив своїх ФБ-читачів теж його підтримати. Як зараз пригадую, читав під постом багато критичних коментарів - мовляв, громадський бюджет не для того, проєкт не має сенсу, цього не варто робити.

Незважаючи на скептицизм, "І мертвим, і живим..." набрав понад 3000 голосів та був скерований на реалізацію. До честі влади міста, проєкт було вирішено дотувати, і він перетворився на повноцінне будівництво траси до цвинтаря вартістю майже 94 мільйони гривень. У серпні розпочалися роботи, що вже зроблено - дивіться на фото. Виглядає, що вже у 2020 році всі, хто бажатиме відвідати могили рідних, зможуть швидко та зручно дістатися туди новою дорогою.

Так проєкт "І мертвим, і живим..." став добрим прикладом того, як бажання громади, виражене через інструмент громадського бюджету, змогло зрушити з місця справу, що не вирішувалася більш як 25 років.

У цьому сезоні громадського бюджету спробую підтримати аналогічний за важливістю проєкт ".

На цей рік на роботи передбачено 10 млн грн: 7 млн грн з бюджету розвитку і 3 млн грн з Громадського бюджету. Загальна довжина дороги — 1 км 600 м. 

Роботи виконує ПрАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління № 1». На час ремонтних робіт перекрито рух транспорту вулицею Миколайчука на ділянці між будинками №15а та №30.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: