• Головна
  • Новини
  • «Допоможи ближньому!» – з таким гаслом проходить акція благодійного фонду «Там де живе надія»

31.01.2024, 16:07

«Допоможи ближньому!» – з таким гаслом проходить акція благодійного фонду «Там де живе надія»

Вже впродовж шести років щотижня у сквері Івана Павла ІІ біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові, усі знедолені мають змогу отримати безоплатний обід, теплі речі і відчути плече підтримки та турботи. Як проста ініціатива обідів об’єднала десятки волонтерів, розповідає один з волонтерів Андрій Плоский і керівник фонду Сергій Канюка.

Шість років тому молоді хлопці, які виростали в найбільш густонаселеному району Львова - Сихові, вирішили об’єднатись і допомогти. Ідея була підтримати багатодітні сім’ї та малозабезпечених людей, пригадує один із ініціаторів обідів для потребуючих Андрій Плоский. 

«Я виріс в незаможній сім’ї, у батьків троє дітей. Були різні періоди у нашій родині і ми не зі слів знаємо, що таке скрута і коли грошей вистачає лише на харчування і найбільш необхідне. Відтоді я зрозумів, коли матиму фінансову можливість допомагати людям – неодмінно це зроблю. Пригадую, мій товариш Володимир під час зустрічі запропонував ініціативу допомагати малозабезпеченими сім’ям. Я з радістю відгукнувся на цю ідею. Звичайна зустріч стала дуже продуктивною і ми почали власними силами закуповувати продукти та готувати.»,- розповідає Андрій Плоский.

(Волонтер - Андрій Плоский) 

Добра справа об’єднала хлопців з Сихова дуже швидко, багато однодумців вирішили створити невеликий волонтерський рух. Тоді нас було лише кілька волонтерів, ми разом йшли закуповували їжу, готували її, доставляли на місце і роздавали людям. Хлопці пригадують, коли самі починали готувати обіди – й гадки не мали, що їхня ідея набере таких стрімких обертів. Коштів було мало й про ідею обідів знали небагато людей у Львові.

«Перший обід відбувався у сквері Івана Павла ІІ біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, тоді прийшли десь тридцять осіб. Для них приготували три бокси їжі: зупу, салат і макарони. І нас, волонтерів, було лише троє. Після першого благодійного обіду ми проаналізували і зрозуміли, що попит є доволі великий. Не зважаючи, що ми не сильно це піарили в соцмережах, люди дізнались про ініціативу.  Відтоді і почали залучати додаткових волонтерів і меценатів.»,- волонтер Андрій Плоский. 

Хлопці та дівчата під час обідів чимало спілкувались з людьми, які приходили отримати їжу. Запитували про їхні потреби і слухали різні життєві долі людей. За доволі короткий термін про благодійні обіди у сквері Івана Павла ІІ дізнались багато тих, хто потребує. Кожної п’ятниці в обідню пору у сквері було усе людніше. На обіди почали приїжджати незаможні люди, безхатченки з різних кінців Львова. Потреба у обідах збільшувалась, тож хлопці вирішили створити благодійний фонд «Там де живе надія», аби таким чином залучати більше фінансової допомоги від добродіїв та бізнесу. 

«Ініціатива благодійних обідів триває вже більше п’яти років і до сьогодні.  Ми розпочинали готувати обіди для різних категорій населення: багатодітних сімей, пенсіонерів, безхатченків, які через життєві обставини залишились самі із своїми проблемами. Ми бачили, що у Сихівському районі таких людей є доволі багато і волонтери почали на постійній основі шукати необхідні харчові продукти, солодощі, одяг»,- керівник благодійного фонду «Там де живе надія» Сергій Канюка. 

(Зліва волонтер фонду Андрій Плоский, справа керівник благодійного фонду «Там де живе надія» Сергій Канюка)

Кожної п’ятниці у сквері Івана Павла ІІ дуже людно, навіть у морозну погоду тут приходить понад двісті п’ятдесят осіб, аби отримати не лише гарячий обід, а і харчові продукти, яких вистачає на тиждень.  У кожного з цих людей різні долі і різні життєві випробування. Пані Марії 85 років, жінка вже давно на пенсії. Попри те, що має двох власних дітей, плеча підтримки і турботи від них не відчуває вже давно. 

 «Так життя склалось, що діти пішли своїм шляхом і про мене забули. Мені прикро про це говорити, але я вже змирилась, що поробиш. Слава Богу, що є такі молоді добрі люди, які мають великі серця і кожного тижня нам організовують прекрасні обіди і дають продукти на тиждень вперед. Від щирого серця хочеться їм подякувати і побажати сил та здоров’я», - зауважила пенсіонерка.

На сьогодні благодійний фонд «Там де живе надія» допомагає не лише мешканцям Сихова та львів’янам. У команді волонтерів - понад п’ятдесят осіб. За останні два роки робота дещо змінилась і її додалось, з початком війни волонтери допомагають військовослужбовцям, а також тимчасово переміщеним особам. 

«З початку повномасштабної вторгнення на наші обіди почали приходити ще десь плюс п’ятдесят осіб, додались мешканці з південних та східних областей України. Багато людей, були на Різдвяні свята - у ці дні в нас особливе меню: кутя і пампухи, також даємо теплий одяг. Ще є категорія людей, яким важко стояти в черзі, тож їм ми допомагаємо продуктовими наборами, адресно доставляючи пакунки по домівках. Наш фонд співпрацює з європейськими донорами, які допомагають їжею для ВПО. На сьогодні ми вже допомогли понад шести тисячам українців з інших регіонів,» - розповідає керівник благодійного фонду «Там де живе надія» - Сергій Канюка. 

Стати частиною ініціативи у годуванні, зауважують у фонді, може будь-хто. Головне – бажання і час. Якщо навіть у вас немає фінансової можливості для купівлі продуктів, але є вільний час, то приходьте у сквер Івана Павла ІІ кожної п’яниці о 13:00. 

Окрім благодійного фонду «Там де живе надія», безкоштовними обідами знедолених забезпечують й інші організації. Тому люди, які опинилися у складних обставинах, мають змогу поїсти щодня. 

P.S. Графік та місця роботи пунктів безоплатної роздачі їжі: 

Понеділок

• 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а 

• 14:00 – вул. Мазепи, 48 

Вівторок

• 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а

• 14:00 – вул. Мазепи, 48 

• 15:00 – Левандівський парк, вул. Повітряна (біля кінотеатру «Супутник») 

Середа

 • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а

 • 13:00 – Кінотеатр «Сокіл» на вул. Володимира Великого 

• 14:00 – вул. Мазепи, 48 

Четвер

 • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а 

• 13:00 – вул. Клепарівська, 33, за готелем «Власта» 

• 14:00 – сквер біля Порохової вежі 

• 14:00 – вул. Мазепи, 48 

П’ятниця 

• 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а 

• 13:00 – вул. Івана Павла, 2 біля церкви (Сихів) 

• 14:00 – сквер біля Порохової вежі 

Субота

 • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а 

• 14:00 – вул. Мазепи, 48 Неділя 

• 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: