• Головна
  • Новини
  • До Дня захисника України презентували мистецький перформанс «Знаймо наших Героїв!»

14.10.2020, 17:22

До Дня захисника України презентували мистецький перформанс «Знаймо наших Героїв!»

Сьогодні Львівщина разом з усією Україною відзначає День захисника. З цієї нагоди презентували унікальне мистецьке дійство – перформанс в стилі мурал-арт народження образу «Знаймо наших Героїв!».

Про це пише пресслужба Львівської ОДА.

Серед учасників перформансу Герої давні й сучасні – Іван Сірко, Олена Степанівна, Юрій Вербицький, Віктор Гурняк, Іван Чмола, Василь Сліпак. Всі вони – активні борці за незалежність української держави.

Їх портретні зображення розмістили на фасаді Львівської ОДА та у Сквері на Валах, як заклик знати, пам’ятати та шанувати Героїв різних епох, їх безмежну любов та подвиг Україні.

Іван Сірко -  легендарний кошовий отаман Запорізької Січі, який здобув перемогу в 65-ти великих битвах. Талановитий полководець, оспіваний в піснях і казках. Ініціатор написання листа запорожців до турецького султана.

Олена Степанівна - перша в світі жінка-офіцер. Була однією з організаторів Листопадового повстання, командиром жіночої чоти УГА. Доктор філософії, історик, географ та красуня, фото якої тиражували на листівках.

Юрій Вербицький - Герой України. Перший львів’янин, який став Героєм Небесної Сотні. Кандидат фізико-математичних наук, сейсмолог та професійний альпініст.

Віктор Гурняк - боєць 24-го батальйону «Айдар». Пластун, журналіст, учасник Революції Гідності, відомий фотокореспондент, загинув в Луганській області при спробі вивезти поранених товаришів з поля бою. Кавалер ордену «За мужність».

Іван Чмола (пластове псевдо «Чмоль») — видатний український військовий, один з основоположників Пласту та стрілецького руху, старшина Легіону УСС, організатор і полковник Січових Стрільців у Києві. З 1919 року – командант куреня, а потім коша Січових Стрільців. Магістр природничих наук, педагог, громадський діяч.

Василь Сліпак - перший доброволець, який став Героєм України, всесвітньо відомий український оперний співак, соліст Паризької національної опери. На початку російсько-української війни відмовився від концертів на світових оперних сценах, взявши до рук зброю під позивним «Міф». Загинув у бою від кулі снайпера. Кавалер ордену «За мужність».

Поряд із розповідями про Героїв лунали музичні композиції «Бароккова композиція», «Стрілецька пісня», «Пливе кача», «Гуцулка Ксеня» у виконанні брас-квінтету Львівської національної філармонії та вокального ансамблю «Калофонія».

Автор перформансу – український митець, магістр сакрального мистецтва, лауреат Державної премії України в галузі архітектури Святослав Владика, автор ідеї – мистецтвознавець, дослідниця українського діаспорного мистецтва Христина Береговська.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: