• Головна
  • Новини
  • Для українців із 3,3 млн квартир платіжки за газ зростуть утричі

20.08.2020, 19:33

Для українців із 3,3 млн квартир платіжки за газ зростуть утричі

В Україні ті сім’ї, які відмовляться від встановлення газового лічильника, змушені будуть платити за блакитне паливо втричі більше.

Скажімо, якщо зараз сім’я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, повинна платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то за граничними нормативами доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людини). Наприклад, за чинним тарифом сума в платіжці може зрости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто в три рази. Про це пише finance.ua.

За словами першого заступника голови комітету з енергетики та ЖКП Олексія Кучеренка, в законі дійсно сказано, що з 1 січня 2021 газ тим, у кого немає лічильника, зовсім повинні відключити. Але парламентарій припускає, замість цього всього лише продовжать стару норму. “У мене є відчуття, що дія закону, що дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останній момент продовжать”, – сказав Кучеренко.

Зазначається, що на гарячій лінії одного з облгазів розповіли, що для переходу на новий норматив офіційно потрібно підписати протокол про відмову від встановлення лічильника. Якщо просто не відкрити двері в свою квартиру, відмовою це вважатися не може.

Наголошується, що проблеми можуть бути і з субсидією, яка покриває соціальні, а не граничні норми споживання. Тобто за різницю в такому випадку доведеться платити з власної кишені. У випадку з сім’єю з трьох осіб і з газовою плитою йдеться про 58,2 грн на місяць.

В облгазах кажуть, зараз є надія, що Міненерго розробить проект змін до закону, проведе через засідання Кабміну і запропонує Раді внести правки до закону. Інакше постачальники постануть перед вибором: або дотримуватися закону і обмежити поставки і втратити прибуток, або ж порушити закон і продовжити постачати газ українцям.

Таке нововведення зачепить велику кількість сімей, хоча наразі точної цифри немає, адже лічильники встановлюють щодня, проте ще кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозиції змінити нормативи, де вказували, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.

“Відсутність лічильників природного газу в 3,3 млн квартир (домогосподарств) ставить в нерівні умови побутових споживачів, квартири (домогосподарства), які обладнані лічильниками газу, оскільки модель поведінки побутових споживачів, які не мають лічильників природного газу, істотно відрізняється”, – йдеться у повідомленні.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: