05.04.2019, 12:01

Ціна другого туру Петра Порошенка

Україна знову - на перших сторінках європейських і світових ЗМІ. Бо Заходу не байдуже, чим завершаться в Україні вибори Президента. А проте попередні висновки, хоч і одностайні, а проте невтішні: "Голосування проти влади", "Відплата за порушені обіцянки", "Результат корупційних скандалів" тощо. Ба більше, Захід не має сумніву, що нинішня українська влада сама і є винуватцем такого мізерного власного рейтингу.

"Порошенко розплачується за недовіру до влади і за численні корупційні скандали, які супроводжували його мандат", – пише французька Le Monde. "Цей ляпас дуже гучний, і несхвалення Порошенка – вельми агресивне", – зазначає Liberation. А світова агенція Reuters у репортажі з Києва нагадує, що "лише 9% українців довіряють власному урядові, що, за даними Gallup, є найнижчим рівнем у світі". І навіть у сусідній Польщі вважають, що саме провал Порошенка-реформатора зробив можливим таке стрімке зростання популярності Зеленського: "Це нищівний вирок для п'яти років правління Петра Порошенка та його команди, – зазначає оглядач Rzeczpospolita Єнджей Белецький.

І лише ВВС застерігає: «Порошенко має розвинуту мережу на місцях і підтримку адмінресурсу по всій країні. Перемога комедіанта зовсім не є гарантованою». Саме про це – докладніше.

Нагадаємо класичне визначення: адміністративний ресурс – це можливість використання відносин підпорядкування у виконавчій та судовій владі та системі місцевого самоврядування для досягнення необхідних результатів у передвиборчій кампанії чи у бізнесі. Водночас це є одним із проявів корупції.

Звісно ж, прихильники гасла «Кандидатів багато, президент – один» знайдуть виправдання і цьому: мовляв, залучення адмінресурсу під час виборів в Україні є давньою традицією, а Петро Порошенко як «головний патріот» у державі  і пошановувач традицій просто не мав права зігнорувати й цю!

Зауважимо, посада президента вже сама по собі є потужним агітаційним фактором (хто ж відмовиться поселфитися з Президентом та ще й перед численними фото- і відеокамерами?). Власне тому законодавство й обмежує пряме використання службового становища президента в інтересах передвиборчої кампанії.І хоча стаття 65 Закону про вибори президента не надає кандидату – чинному главі держави права на передвиборчу відпустку (і даремно!), і дозволяє Президенту агітувати “без відриву від виробництва”, але – без  залучення підлеглих та робочих заходів! Інша річ, що підлеглі охоче долучаються до таких заходів (надто ж коли їх – у робочий час і державним коштом – масово звозять у визначене місце), головне – підтримати легенду, що цей «колективний одобрямс» – виключно зі службових, а не агітаційних міркувань.

Утім, іноді владний «ентузіазм» настільки важко стримати, що президент із підлеглими навіть не намагаються імітувати роботу. Як, до прикладу, під час форуму “Від Крут до Брюсселю”, на якому Порошенко власне й оголосив про висунення власної кандидатури на другий термін. І байдуже, що Форум відбувався 29 січня, у робочий день – у ньому брала участь сила-силенна чиновників з усіх куточків України. Класичний прояв використання адмінресурсу. Перший у цій кампанії, та, на жаль, не єдиний.

Та якщо у згаданому випадку формально кампанія Порошенка (до реєстрації його у ЦВК) вважалася не розпочатою, то надалі «єдиний» фолив вже свідомо, знаючи: в разі чого, судова система у нього – в кишені. Що й довели кілька програних іншими кандидатами судів з цього приводу: суди «не вбачали» ані корупції, ані порушення виборчого законодавства, - навіть попри те, що вони були ретельно зафіксовані… прес-службою президента у докладних – від 40 до 80 світлин – фоторепортажах! Як мовиться, нахабство – друге щастя, та «плюнь дурню в очі – скаже Божа роса». 

З 7 лютого, дня реєстрації кандидатом у президенти Петро Порошенко здійснив 19 поїздок регіонами України. Більшість із них – «під соусом» участі в започаткованих ним же Радах розвитку регіонів. Але як провести межу, де справді робочі заходи голови держави, а де передвиборча агітація кандидата? Утім,  головне питання в тому, чи сам Петро Порошенко здатен відділити передвиборчі заходи від робочих, а гроші з власного передвиборчого фонду – від бюджетних? Виглядає, що ні.

З 7 лютого П.Порошенко мав би будь-які агітаційні заходи фінансувати виключно зі свого передвиборчого фонду. Окремі ж поїздки президента регіонами оплачені Державним управлінням справами… За даними Держказначейства, за цей час ДУС  перерахувало кошти за п’ять авіаційних перевезень делегацій на чолі з президентом в межах України загальною сумою 1,68 млн грн. Сума проплат коливається від 974 тис. грн до… 974 гривень. А що в описі транзакцій не вказані маршрути президентських польотів, важко сказати, візити до яких областей України оплачені з державного бюджету. Лише співставивши дати транзакцій з фотозвітами прес-служби, можна, наприклад, констатувати, що можливість Порошенка поагітувати мешканців Чернігівщини 13 березня обійшлась бюджету у 974,2 тис грн!

Залишається ще три проплати (одна з яких копійчана) – на вісім відряджень: 12 лютого – Одеська область, 14 лютого – Харківщина, 18 лютого – Івано-Франківська область, 23 лютого – Львівщина, 4 березня – Дніпропетровська та Миколаївська області, 9 березня – Черкащина, 11 березня – Житомирська область. Чим та за які гроші президент літав до цих регіонів?

Та й за перельоти країною під час січневого “томос-туру”, коли Порошенко разом з церковними ієрархами відвідав шість міст України, ДУС не сплачувала за жоден внутрішній рейс! То яким транспортом і за чий рахунок Порошенко возив Україною константинопольську грамоту? Президент не звітує.

Але… якщо країною їздить президент, то це мають бути суто робочі поїздки, без передвиборчих мітингів. Якщо ж це передвиборчий агітаційний тур, то не літаками президентської авіакомпанії він має здійснюватись, і вже точно він не повинен супроводжуватися зборами чиновників та підвозом бюджетників величезними колонами автобусів, з поміж яких чітко виділяються шкільні «Богдани».

Можливо, частина перельотів не були оплачені, бо Порошенко літав військовими бортами? – припускає Євген Лешан із Центру журналістських розслідувань. З часу реєстрації кандидатом він тричі відвідував військові частини.  І тут знову – дилема. Закон прямо забороняє відвідування військових частин кандидатами у президенти. З  іншого боку, кандидат і чинний президент – ще й верховний головнокомандувач. Але подивимось, якою необхідністю були спричинені його візити у підрозділи?

Петро Порошенко в розташуванні 95-ї ОДШБр Фото Facebook Петра Порошенка

95-у десантно-штурмову бригаду Порошенко відвідав під час поїздки до Житомира – побував на новосіллі у контрактників. Під час візиту на Приазов’я – вручив нагороди бійцям 79-ї десантно-штурмової бригади. А на базі “Азову” на Світлодарській дузі Порошенко  взагалі опинився неочікувано – замість візиту до Слов’янська, де він мав вручати нагороди добровольцям – через недружній настрій громадян іноді навіть президенту доводиться змінювати плани. Отже, жодне з цих відвідувань Петром Порошенком не було зумовлено військовою необхідністю, зате кожне мало яскраво передвиборче агітаційне забарвлення. Але ж частина 2 статті 64 закону “Про вибори президента України” прямо вказує, що відвідування військових частин окремими кандидатами на пост Президента України чи їх довіреними особами забороняється, - зауважує розслідував. І чинний президент – не виняток! 

Взагалі, це не єдина норма закону “Про вибори президента України”, щодо якої дії кандидата в президенти Петра Порошенка виглядають як мінімум сумнівно.

Наприклад,  частина 15 статті 64 закону забороняє кандидатам на пост президента України, які займають посади в органах виконавчої влади залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Та ж стаття 64 прямо забороняє органам виконавчої влади та посадовим особам у робочий час брати участь у передвиборній агітації. Виняток діє тільки для тих посадових осіб, які є кандидатами у президенти. Тобто, особисто Петро Порошенко має право в робочий час розповісти комусь, який він патріот – але не може спеціально для цього збирати людей та проводити якісь заходи із залученням своїх підлеглих для організації цих заходів.

Але адмінресурс працює – старанно та не соромлячись. Показовим у цьому сенсі є виступ голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки у сам день виборів, 31 березня. Під час відеомарафону "Львівщина обирає Президента" він, не червоніючи, не лише агітував за президента, але провадив оманливу контрагатцію проти його головного конкурента: «БПП старається, щоби Україна далі прямувала в ЄС та НАТО, а «Батьківщина» натомість – щоби Україна обрала новий курс» А під час візиту Порошенка напередодні виборів до Львова не лише забезпечив цього кандидата у Президенти кортежем для добирання на мітинги у три міста області, супроводжував його у поїздках та під час мітингів, «забезпечив всенародну підтримку» звезеними з усієї області на «школяриках» бюджетниками, але й сприяв паралізації пів-Львова відімкненими уздовж руху кортежу світлофорами та перетворенню самого серця Львова у замкнену зону-фортецю для виступу «єдиного»… А ще раніше забезпечив для «боса» у такий же спосіб схожу організацію Раду Регіонального розвитку Львівщини.

Скільки коштували ці «заходи» бюджету, і кому натомість довелося урізати фінансування – згодом з’ясується. Наприклад, “Наші гроші” з посиланням на систему «Прозорро» повідомляють, що Департамент економічного розвитку Дніпропетровської ОДА 1 березня уклав угоду з ФОП Молотова О.Г. на проведення Форуму «Регіональна Рада. Стратегія 2019» вартістю 2,5 млн грн. Зокрема, й виділення не менш ніж десяти автобусів на підвоз людей з регіонів. Саме у цьому заході під час візиту до Дніпра 4 березня й узяв участь П. Порошенко…

Аналогічні заходи відбувалися всюди, де з’являвся Порошенко. І всюди їх організацією займалася місцева виконавча влада. Отож, за милі його серцю картинки «тотальної» підтримки президента сплачено грошима платників податків. І лише результати голосування у менш ніж 16% стали холодним душем для президента-кандидата…

Андрій Возний.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: