• Головна
  • Новини
  • Ці світлини вписують наше сьогодення у вічність, - Лариса Івшина

23.05.2019, 14:26

Ці світлини вписують наше сьогодення у вічність, - Лариса Івшина

У головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відкрилася ХХ Міжнародна фотовиставка газети «День». Пізніше в стінах Tech Startup School відбулася інтелектуальна розмова головної редакторки часопису Лариси Івшиної з читачами.

О 12.00 на виставці — яблуку ніде впасти. Відвідувачі уважно розглядають кожну світлину та з нетерпінням очікують на урочисте відкриття. За давньою традицією «Дня», такі заходи супроводжують живі квіти, жива музика та живе спілкування. Музичне вітання гостям заходу презентував Народний камерний оркестр «Поліфонія» Національного університету «Львівської політехніки».

Ректор Юрій Бобало зазначив, що для Львівської політехніки велика честь — організовувати та проводити виставки «Дня»: «Бо ми завжди співпереживаємо тим людям, яких бачимо на фото. Адже ці знімки — це мистецтво, а не лише відображення певних подій. І такими ці світлини стали завдяки фотокореспондентам «Дня» та усім учасникам міжнародної фотовиставки».

На урочисте відкриття також завітав заступник мера Львова Андрій Москаленко, який вручив головній редакторці Ларисі Івшиній подарункову монету з зображенням покровителя міста святого Юрія. «Ми хочемо, щоб ця монета супроводжувала всі ваші важливі події, — зауважив він. — Адже ви — не лише в наглядовій раді Політехніки, а й у наглядовій раді Львова, бо завжди привозите до нашого міста радісні та важливі події».

На відкритті також виступили Тетяна Вергелес, головна редакторка ІА «ЗІК», студентський мер Львова Олександр Николяк, письменник та перекладач Андрій Содомора, мистецтвознавець Роман Яців, Іван Ривак, голова Львівського обласного об'єднання організацій роботодавців Львівщини, що стало партнером Днів "Дня" у Львові. На заході панувала дружня та навіть родинна атмосфера, немов добрі давні й нові друзі завітали на свято, щоб привітати колектив газети з відкриттям ювілейної фотовиставки.

Підсумувала старт Днів «Дня» у Львові головний редактор Лариса Івшина: «Ідентичність і модернізація — це особливість України в транзиті від пострадянського, постколоніального, постгеноцидного стану до розвиненого суспільства в сьогоднішньому розбурханому морі. Бо що таке цивілізація? Це те, що відібрала для нас вічність. Автор «Дня» Джеймс Мейс повторював, що «біда України в тім, що вона досі переживає біблейські трагедії...».

Ми помістили наші фото в надійну систему координат. Якщо наступна фотовиставка буде, вона буде зовсім іншою. І це буде чесна розмова. Але суспільство має бути готовим до неї. Я завжди боюся, що соціум може не відчути, яка це колосальна робота — 20 років нашої культурної альтернативи, яку ми пропонуємо», — поділилася Лариса Олексіївна.

Після відкриття експозиції розпочалася інтелектуальна бесіда головного редактора «Дня» Лариси Івшиної зі львівською спільнотою. В межах розмови відбулася презентація та обговорення найсвіжішого видання від Бібліотеки «Дня»: «АVE. До століття Гетьманату Павла Скоропадського». Лариса Олексіївна розповіла присутнім про Дерево проектів газети «День», проект інтелектуальної мапи України, книжкові видання газети, важливість історичної тематики в медіа, згадала про нещодавні вибори, які стали «болючим зіткненням із реальністю».

ВРАЖЕННЯ

«Я РАДИЙ, ЩО МОЖУ БУТИ СЬОГОДНІ ТУТ...»

Андрій СОДОМОРА, письменник та перекладач:

— Виставка завжди вражає тими новими моментами, які увиразнюють наше сьогоднішнє життя. Тими моментами, які водночас є складовою вічності. Одна зі світлин нагадала мені слова Тараса Шевченка «Хрести дубові посхилялись». Переглядаючи фото, згадалася також фраза «Зоряне небо наді мною, моральний закон усередині мене». Багато моментів, багато світлин, яке наше сьогодення вписують у вічність і роблять наше життя вагомим і зворушливим. Я радий, що можу бути сьогодні тут і привітати газету «День».

«ВІД ДЕЯКИХ КАДРІВ НА ОЧІ НАВЕРТАЮТЬСЯ СЛЬОЗИ»

Назарій КОНЧАК, студент Iнституту архітектури НУ «ЛП»:

— Я є постійним відвідувачем виставки «Дня» ось уже 4 роки — з того часу, відколи вступив у Львівську політехніку. Кожного разу світлини — особливі. Немає банальних тем, ракурсів чи кадрів. Одразу видно, що кожне фото зроблене з душею і є справжнім мистецтвом. Заслуга виставки зокрема й газети «День» загалом — це порушення важливих соціальних тем, свіжий погляд на проблеми в суспільстві, намагання по-новому осмислити прописні істини. Світлини допомагають подивитися на життя по-новому, переосмислити власні переконання, і, зрештою, просто помилуватися чудовими фото, отримати естетичне задоволення від побаченого. Хоча, не буду приховувати, від деяких кадрів на очі навертаються сльози...+

Фотовиставка газети «День» триватиме у Львові (в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12) із 22 травня до 7 червня. Встигніть оглянути всю експозицію (а майже 200 найкращих світлин міжнародного фотоконкурсу) та проголосувати за ту, яка сподобалася найбільше!

Джерело – газета «День»

Фото – Мирослав Пархомик

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: