• Головна
  • Новини
  • Центр космічних досліджень в Золочівському районі отримає ще 24 млн

14.05.2021, 10:27

Центр космічних досліджень в Золочівському районі отримає ще 24 млн

Національний центр управління та випробувань космічних засобів спрямує ще 24,6 млн грн на удосконалення радіотелескопа в Центрі космічних досліджень та зв’язку на Львівщині. Відповідне повідомлення про намір укласти угоду з ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» опублікували 30 квітня цього року.

Про це повідомили "Наші гроші. Львів" 

Йдеться про продовження робіт зі створення радіотелескопа РТ-32. Він розташований на території Центру космічних досліджень та зв’язку в урочищі «Під азимутом» села Сасів, яке тепер входить до Золочівської об’єднаної територіальної громади.

Хоча радіотелескоп запустили в грудні 2020 року, сам проєкт повинні повністю завершити у 2023 році. На цьогорічні роботи поточним договором передбачено 13,6 млн грн, а на наступний рік – ще 11 млн грн.

Протягом цих двох років підприємство «НВП «Сатурн» повинне дослідити роботу радіотелескопа, завершити створення декількох систем, зокрема радіоастрономічної приймальної та системи зв’язку, передачі та накопичення даних. А також розробити експлуатаційну документацію для радіотелескопа та ввести його в експлуатацію.

Договір з підприємством «НВП «Сатурн» підпишуть за неконкурентною переговорною процедурою. Національний центр управління та випробувань космічних засобів двічі скасував відкриті торги, оскільки кожного разу на тендер приходив один учасник − підприємство «НВП «Сатурн».

При цьому в тендерній документації підставою для переговорної процедури вказано, що заміна попереднього виконавця робіт може призвести до технічних проблем. З моменту запуску проєкту в 2018 році його основним підрядником є ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн».

Про радіотелескоп

Радіотелескоп створюють в рамках дослідницько-конструкторської роботи «Створення радіотелескопа на базі антенної системи ЦКДЗ для участі в РНДБ-експериментах. Модернізація системи керування та елементів приймального тракту MARK-4B».

Як розповіли науковці в репортажі «Радіо Свобода», радіотелескоп PT-32 є одним з найкращих на території України та Східної Європи. Він призначений для приймання інформації по всіх діапазонах хвиль, які доступні та проникають на Землю з космосу. Основним завданням радіотелескопа є вирішення фундаментальних задач астрофізики, наприклад дослідження далеких позагалактичних об’єктів. Але окрім цього, він дає можливість моніторити космічний простір та керувати певними супутниками.

За даними Prozorro, з моменту затвердження проєкту в 2018 році на створення нового радіотелескопа вже спрямували 40,7 млн грн.

Зокрема перший 8-мільйонний договір підписали з ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» в липні 2018 року. Підприємство виграло відкриті торги, обійшовши ПрАТ «Рокс» з пропозицією на 8,8 тис. грн дешевшою. Ще 15,8 млн грн за переговорною процедурою підприємство «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» отримало в березні 2019 року.

Того ж року в червні на створення радіотелескопа виділили додаткові 2,1 млн грн. Тоді на відкритих торгах переміг Радіоастрономічний інститут національної академії наук України. Ще один великий транш в розмірі 14 млн грн за переговорною процедурою спрямували в березні 2020 року для підприємства «Науково-виробниче підприємство «Сатурн».

Нагадаємо, що Центр космічних досліджень і зв’язку в Золочівському районі почали відновлювати в 2017 році. Потреба в радіотелескопі виникла через те, що після окупації Криму Росією в 2014 році України втратила парк космічних антен поблизу Євпаторії. Зокрема йшлося про одну з найбільших у світі антен PT-70.

Про підрядника

ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» зареєстроване 1996 року в Києві. Спеціалізується на виробництві пристроїв в сфері зв’язку, радіометрії та телекомунікацій.

За даними порталу Smida, найбільше акцій підприємства належить мешканцю Ізраїлю Дмитрові Миримському – 31 відсотків. Як повідомили «Наші гроші», він є братом покійного колишнього депутата Верховної ради Криму та екснардепа від партії «Союз» по округу в Криму Льва Миримського. Іншою частиною акцій володіє ПАТ «УПТК» та родина Чмілів.

За даними проєкту Clarity, підприємство «НВП «Сатурн» почало отримувати державні замовлення у 2018 році. З того часу воно підписало договорів на 40 млн грн, в основному від Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Фото - Центр космічних досліджень та зв’язку в Золочівському районі/Аерокосмічний портал

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: