• Головна
  • Новини
  • Чорнобильська катастрофа - як це було? - інтерв'ю з ліквідатором 

14.12.2021, 12:23

Чорнобильська катастрофа - як це було? - інтерв'ю з ліквідатором 

14 грудня українці вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – спалахнув реактор, в якому у той час було близько 200 т урану.  

"Завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

Напередодні Дня вшанування представники Головного управління ДСНС у Львівській області зустрілись з ліквідатором пожежі у Чорнобильській зоні – Горяєвим Анатолієм Івановичем.  Наш герой входив до складу зведеного загону протипожежної служби Львівського гарнізону для виконання завдань з охорони 30-ти кілометрової зони та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Анатолій Іванович перебував в зоні забруднення з 5 листопада по 13 грудня 1986 р.  Впродовж місячного терміну перебування у зоні, львівські вогнеборці ліквідували більше двох десятків пожеж, кожна з яких могла ускладнити й без того напружену обстановку.

На зустрічі вогнеборець розповів про тонкощі роботи в 30-ти кілометровій зоні, власні переживання та складнощі пожеж. Як згадує ветеран, найскладнішою пожежою за час перебування в Чорнобильській зоні була пожежа на одному зі складів АЕС.  «Пожежа ця трапилась 14 листопада. Близько першої години ночі на розташованому поблизу 4-го енергоблоку в складі будівельних матеріалів виникла пожежа. Було дуже страшно там. Я і  зараз її бачу , і вона залишилась у мене в серці…» - поділився герой. На питання чи хотіли відмовитись від роботи там, Анатолій Іванович категорично відповів : «Ні, в мене й на думці такого не було. Як би я потім дивився в очі своїм колегам, які поїхали? Так не може бути. Ми всі як одне ціле», - додав, що не шкодує.

За мужність і вмілі дії в екстремальних ситуаціях Анатолій Іванович Горяєв отримав високу професійну винагороду пожежних – медаль «За відвагу на пожежі».

Сьогодні наш обов’язок – пам’ятати про учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму. Ми згадуємо їх – тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Висловлюємо велику пошану ліквідаторам та низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя у боротьбі з некерованою ядерною стихією.

Бажаємо усім учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС міцного здоров’я, благополуччя, життєвої енергії та довгих років життя!".

(ГУ ДСНС у Львівській області).

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: