• Головна
  • Новини
  • Чому в Україні не припустимий вільний обіг бойової зброї

02.02.2021, 09:26

Чому в Україні не припустимий вільний обіг бойової зброї

Серед українських громадян та деяких політичних середовищ все більш популярною стає думка про доцільність вільної купівлі-продажу бойової зброї. Одні вважають, що таким чином можна гарантувати свою безпеку, інші – зміцнити громадський спокій і міліарний потенціал країни.

Можна припустити, що частково такі думки навіяні або недоброзичливими до України зовнішніми середовищами, або механічним запозиченням досвіду інших держав. Чому? Бо при цьому не враховано величезних небезпек, до яких може призвести реалізація таких ідей.

Першою і головною з них є те, що в Україні залишається величезна кількість людей (не менше як 20 %), які не ідентифікуються з Україною і навіть не сприймають загалом українську державність. Якщо у 90-ті роки ці люди були дезорганізованими, то після двох майданів поступово зростала їхня організованість і змобілізованість. Тому при вільному обігу зброї в Україні можуть бути створені багатотисячні антиукраїнські армії, що вкрай неприпустимо.

По-друге, велике нагромадження зброї само по собі провокує загрози її застосування навіть при вирішенні побутових суперечок, особливо за умови відсутності традицій її зберігання і використання. І по-третє, малоефективним і небезпечним є використання зброї при самозахисті громадян, погіршуючи у багатьох випадках становище тих, хто опинився в небезпеці.

Тому в Україні замість вільного обігу вогнепальної зброї, навпаки, треба різко зменшити її поширення, яке відбулося внаслідок воєнних дій. Це інтуїтивно розуміє більшість громадян, відповідно політичні сили, які сповідують ідеї вільного обігу зброї можуть недорахуватися значного відсотка голосів.

Що ж до необхідності зміцнення міліарної складової української самосвідомості, то вона дійсно актуальна. Але це треба робити в процесі військово-патріотичного виховання, і на прикладі перемог, яких багато в українській історії, не нагнітаючи жалобних настроїв з будь-якого приводу.

Мирослав Дністрянський, доктор географічних наук, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: