• Головна
  • Новини
  • Чому геніколог-філософ став останньою надією Порошенка

21.03.2019, 13:26

Чому геніколог-філософ став останньою надією Порошенка

Поміж кількох львівських медиків, що напередодні виборів публічно підтримали чинного президента, опинився «авторитетний медик» Ігор Держко, який через тиждень після цього був обраний головою профкому працівників Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Отакий дивний збіг обставин.

Точно та сама схемка, як із екс- кандидатом у президенти Сергієм Кривоносом. Щойно полковник знявся з виборів на користь Порошенка, як одразу став заступником голови РНБО. Замість кума Порошенка Гладковського-Свинарчука, якому несли хабарі, щоб він прикривав страшне злодійство в армії. Але за все за порядком.

              «Медики Львівщини» і Порошенко: що за кадром?

Нагадаємо: про підтримку Порошенка завідувач кафедри філософії та економіки ЛНМУ імені Данила Галицького, професор Держко Ігор Зеновійович  висловився під час прес-конференції, що відбулася 6 березня.

Захід цей виглядав  більш ніж скромно. Окрім Ігоря Держка, участь у ньому взяли: голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда, голова Асоціації медсестер Львівщини Ірина Шевчук та доктор медичних наук, професор Борис Білинський. Що, однак, не завадило деяким близьким  до поки що чинного президента ЗМІ висвітлити його так,  ніби гаранта підтримують «медики  Львівщини» - «представники Українського лікарського товариства у Львові, Асоціація медсестер Львівщини, авторитетні медики». Які у свою чергу оприлюднили на прес-конференції звернення про подібну підтримку до громадськості.

До речі, за три дні до цього заходу відбулася звітно-виборча конференція Українського лікарського товариства у Львові, участь у якій взяли ті ж самі  Ігор Держко, Ірина Шевчук, Борис Білинський та Олег Дуда, якого було повторно обрано головою даного товариства. Так ось: жодних спільних звернень до громадськості на підтримку чинного президента ні під час цієї конференції, ні у подальшому члени  товариства не приймали. Тобто, виходить так, що вищеназване звернення на користь Порошенка насправді підтримали та озвучили окремі представники Українського лікарського товариства у Львові, які одночасно виявилися й авторитетними медиками...

Однак повернімся до Ігоря Держка, якого «Вікіпедія» називає «українським політиком, ученим, громадським діячем» та який у своєму вислові про підтримку Порошенка  зазначив таке: «Ідеї, які зароджувалися у 90-х роках, почали зреалізовуватися в останні роки керівництва нашого Президента».

                                Зоряний час для акушера-геніколога

Ігор Зіновійович, як відомо, родом зі Стрия. Закінчив лікувальний факультет Львівського державного медичного інституту. Упродовж десяти років працював акушером-гінекологом в Стрийській районній лікарні. Однак більше за гінекологію Ігора Зеновійовича, вочевидь, приваблювала адміністративна діяльність та політика. З 1994 р. він переходить на роботу начальником відділу кадрів Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА. У цьому ж році Ігор Держко як активний член Народного руху України був обраний депутатом Львівської обласної ради.

Загалом 90-ті роки, про які Ігор Зеновийович згадав у своєму вислові про підтримку Порошенка, стали для бувшого акушера-гінеколога зі Стрия  справжнім   зоряним часом.

З  1997 року Ігор Держко переходить на роботу у виконавчі органи влади: обіймає посаду заступника голови Львівської ОДА із соціально-гуманітарної політики (йдеться про уродженця Стрийщини аграрія Михайла Гладія, якого ЗМІ називали головним лобістом Держка у владних коридорах).

Далі дозволимо собі процитувати сайт «Вголос», який  публікував «нарис політичного портрету» Ігоря Держка: «Під час перебування на цій посаді Ігор Зіновійович розв’язав для себе дві важливих дилеми.

Першу – залишатися медиком чи зайнятися гуманітарною наукою. Ігор Держко зробив вибір на користь останньої. Він захистив у Львівському державному університеті ім. І.Франка дисертацію кандидата філософських наук на тему "Ідея суспільного прогресу в українській філософії", а відтак обійняв посаду завідувача кафедри філософії та економіки Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького. Належить відзначити, що заступнику голови ОДА, який курував роботу вищих навчальних закладів, було трохи легше осягнути ці здобутки, ніж пересічним громадянам;

Другою дилемою був вибір політичний. І Держко зробив його на користь партії влади перед націонал-демократичними силами. Попри те, що він продовжував залишатися членом НРУ, він, як і належить чиновникові, завжди діяв так, як йому наказувало керівництво, іншими словами, як тепер заведено говорити „віддано служив режиму Кучми”. Особливо відзначився Ігор Зіновійович у період президентських виборів 1999 року. Тоді, будучи одним із найактивніших помічників голови ОДА Степана Сенчука та його правої руки Василя Базіва, п. Держко, під претекстом боротьби з комуністичною загрозою, активно виступав на вічах на підтримку діючого президента, роз’їжджав районами з агітаційними виступами, „нагинав” ректорів вищих навчальних закладів тощо».

                               Гучний вихід з НРУ та конфлікт з дружиною

есь владний шлях Ігоря Зеновійовича, який заступником голови Львівської ОДА та заступником голови Львівської обласної ради пробув з 1997 по 2010 рр., ставши справжнім ветераном політичної еліти регіонального рівня, можна описувати дуже  довго.

Тому  увагу звернемо передусім на найбільш показові моменти – зокрема, на ситуації, які висвітлювались в ЗМІ.

Поміж них – гучний вихід Держка із НРУ (через задевнений конфлікт із головою ЛКО НРУ, нардепом Ярославом Кендзьором), коли Ігор Зеновійович, так би мовити, голосно грюкнувши дверима, розповів всьому світу про  деякі факти партійного закулісся. Зокрема,  оприлюднив інформацію про те, що Ярослава  Кендзьора фінансує  голова спостережної ради компанії „Еколан” екс-голова Львівської ОДА Степан Сенчук, а перед тим пан Кендзьор також мав певну степінь залежності від народного депутата Петра Димінського, проти якого  гостро виступає.

Ще одна скандальна історія - конфлікт високопоставленого чиновника Львівської ОДА з власною дружиною - журналісткою Львівської обласної державної телерадіокомпанії Олександрою Пержило.

За межі приватності він вийшов після того, як ЗМІ опублікували розповідь журналістки про те, що її чоловік, заступник голови з гуманітарних питань Львівської ОДА Ігор Держко їй погрожує фізичною розправою.

Олександри Пержило, зокрема, розповідала, що на той час в суді щодо даного конфлікту перебувало  дві справи. Одна цивільна, про порушення з боку Ігоря Держка права власності щодо квартири його тещі (її мами), друга кримінальна, за статтею 356 Кримінального кодексу про самоуправство. «Бо  він вважає, що віце-губернатору дозволено все», – пояснювала вона претензії чиновника на квартиру своєї матері.

                                Чому Ігор Держко підтримав Порошенка

Чи «відвоював» Ігор Зеновійович квартиру своєї тещі – невідомо. Такої інформації в відкритому доступі нема.

Водночас відомо інше. Бувший високоподовець, феноменальна живучість якого що в кучмівській, що в ющенківській системах вражала та викликала заздрість,  нині зовсім не бідує, разом з близькиим родичами активно займається бізнесом. Про що зокрема свідчать такі факти.

За даними системи YouControl, офіційних реєстрів, Держко Ігор Зеновійович є засновником Товариства з обмеженою відповідальністю  «АРМО-ТЕКС»,  що було зареєстровано наприкінці 2016 року та спеціалізується на ткацькому виробництві. Підприємство розташоване за адресою Львівська обл., Сколівський район, село Дубина, вул. Січових Стрільців, 223 "Г».

Однак найцікавіше не це. А те, що Ігор Держко, який також є кінцевим бенефіціаним власником  ТОВ «АРМО-ТЕКС», у його статуний фонд вніс понад трьох млн. грн. (а саме: 3 160 970,00 грн.). При цьому своєю адресою зазначив будинок-гуртожиток в Сихівському районі Львова.

Керівником цього підприємства, згідно YouControl, є Держко Максим Ігорович, а ще одним засновником та власником – Омеляновський Петро Йосипович. За наявною інформацією, йдеться про сина та свата Ігоря Держка, на яких (родичів яких) упродовж останнього часу було  зареєстровано цілу  низка комерційних структур. Однак це вже інша історія...

                                                  Епілог

Чому про підтримку Порошенка заявив саме «авторитетний медик» Ігор Держко?  Що тут найбільше спрацювало? Бажання «заступника не одного губернатора»  у будь-який спосіб повернутись у владу. Чи те, про що Держко-філософ заявляв під час вищеназваної прес-конференції. Себто, спрацювали ідеї, які зароджувалися у 90-х роках та «почали зреалізовуватися в останні роки керівництва нашого Президента»... Гадаємо, шановний читач, самостійно можете дати на це  відповідь.

Володимир Лозовський.

Фото - 4studio.com.ua 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: