• Головна
  • Новини
  • Сталь, яку закупив Львівський бронетанковий, виявилась не броньованою

06.03.2019, 19:05

Сталь, яку закупив Львівський бронетанковий, виявилась не броньованою

На бронетанкові заводи України, у тому числі на Львівський бронетанковий завод,  поставлялася сталь, яку використовували на БТР-3Е, БТР-4, ББМ «Дозор-Б». Але яка бронею не була.

Про це на ФБ повідомив харківський правозахисник Володимир Рисенко. Зокрема, такий висновок випливає із судової ухвали, що прийнята у ході розслідування однієї із справ про розкрадання в «Укроборонпромі».    

Подаємо цитату із ухвали:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи державних підприємств, що входять до структури Державного концерну «Укроборонпром» (ДП «Харківський бронетанковий завод», ДП «Львівський бронетанковий завод») використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, в ході укладання та виконання протягом 2014 - 2016 років ряду договорів з приватними підприємствами ТОВ «Інрекс», ТОВ «Спецбудпостачання», ТОВ «Укртехмед», ТОВ «Делюкс ЛТД», ТОВ «ТБА», ТОВ «Оптимумспецдеталь», ТОВ Сістемінжинірінгменеджмент», ТОВ «Булет лайн», ТОВ «Компанія Суфрієр» на поставку запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих документів про поставку на ДП матеріальних цінностей, які фактично не постачались, вчинили заволодіння на свою користь чужим майном - коштами ДП на суму понад 56 млн. грн.

28.12.2015 року між Міністерством оборони України та ДП «Львівський бронетанковий завод» укладено договір про закупівлю нових запасних частин та комплектуючих: 40 двигунів марки В-46-6 та 4 одиниць коробок. Відповідно до умов вказаного договору ДП «Львівський бронетанковий завод» мало поставити вказані запасні частини та комплектуючі Міністерству оборони України, а останнє в свою чергу прийняти та оплатити їх. В день підписання вищевказаного договору, за відсутності двигунів, технічної документації, паспортів заводу - виробника, без їх прийняття та фактичної перевірки технічного стану, службовими особами військової частини - польова почта В-3948 підписано акт прийому №44 (додаток №3 до Договору від 28.12.2015 року №342/3/6/42) на підставі якого ДП «ЛБТЗ» перераховано бюджетні кошти.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2014-2015 роках ДП «Львівський бронетанковий завод» закуплено броньовану сталь ARMSTAL-500 з метою використання під час виготовлення корпусів бронетехніки БТР-3Е, БТР-4, ББМ «Дозор-Б».

В ході випробувань бронетехніки якість броньованої сталі викликала сумнів, оскільки характер ушкоджень, отриманих в ході обстрілу корпусу ББМ «Дозор-Б», засвідчив невідповідність заявленим вимогам по кулестійкості.

Заявник ОСОБА_3 повідомив, що броньовані сталеві листи, які ніби були закуплені державним підприємством, не відповідають вимогам ЄС щодо маркування броньованої сталі і мають сумнівне походження, а саме: у сталевих листів відсутнє антикорозійне покриття, на листи не нанесено номер виплавки сталі, на листах відсутнє індивідуальне маркування номеру листа броньованої сталі, відсутнє зображення направлення прокату листа при його виготовленні на заводі.

Також, заявник ОСОБА_3 повідомив, що на базі металургійної лабораторії ДП «Південмаш» було проведено мікроскопічний та хімічний аналіз відібраних шматків, за підсумками якого встановлено невідповідність хімічного складу броні заявленим характеристикам.

Тобто, службові особи ДП «Львівський бронетанковий завод», діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, незаконно та безпідставно провели оплату матеріалів для виготовлення бронетехніки, які фактично на ДП «Львівський бронетанковий завод» поставлені не були.

Правозахисник Володимир Рисенко також повідомив, що заявником у цій справі виступив  Олександр Водоп’ян (особа 3). Саме за його заявою НАБу розпочало розслідування.

Звернемо увагу, що серед фірм, які грабували оборонний комплекс, у судовій ухвалі, процитованій вище, названо  ТОВ «Оптимумспецдеталь». Саме ця фірма фігурує у розслідуванні  Bihus.Info.  Розслідувачі-журналісти у третій частині свого телерозслідування звинуватили «смотрящего» за оборонкою від президента Петра Порошенка, замсекретаря РНБО Олега  Гладковського в одержанні 30 тис. дол. "відкату". Вони йому були розписані як подяка за те, що мародерам дозволили закупити висотоміри для літаків АН-72 за ціною 14,38 млн грн у 7 разів дорожче, аніж вони коштують. 

Перед цим, 25 лютого, видання "Bihus.info" у двох перших серіях свого розслідування оприлюднило разючі факти того, що  оточення президента Порошенка продавало, зокрема, через "Ленінську кузню" запасні частини для бронетехніки з “відкатами” та за завищеними у 2-4 рази цінами.  Йдеться про багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень з військово-оборонного комплексу України. У розслідуванні також фігурував син заступника секретаря РНБО, бізнес-партнера Порошенка Олега Гладковського - Ігор Гладковський.

Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з РНБО тільки 4 березня.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: