• Головна
  • Новини
  • Білий прапор для росії повинен бути на полі бою, а не на Олімпіаді

Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


30.03.2023, 20:14

Білий прапор для росії повинен бути на полі бою, а не на Олімпіаді

А російсько-українська війна вже закінчилася? Чи спорт дійсно може бути поза політикою? Риторичні питання у контексті останніх подій.

У Міжнародному олімпійському комітеті розробили план допуску російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Так, згідно з планом, представникам рф буде заборонено брати участь у командних видах спорту. Окрім того, попри заклики інших держав заблокувати доступ російським і білоруським спортсменам, керівники Олімпіади все ж таки шукають можливість дозволити атлетам брати участь в Іграх, але за умови дотримання «суворих» правил.

Відтак росію можуть позбавити прав брати участь у командних видах спорту на Олімпійських іграх у Парижі наступного року. Росіян можуть не допустити до змагань з футболу, гандболу та волейболу, що фактично позбавило б спортсменів можливості брати участь у відбіркових турах. Однак, атлети зможуть розраховувати на виступи в індивідуальних змаганнях. Такий варіант обговорювався в межах концепції, якої мають дотримуватися міжнародні федерації.

Міжнародний олімпійський комітет також розглядає можливість виключення російських спортсменів, винних у воєнних злочинах проти України, а також тих, хто активно підтримує вторгнення в Україну і має зв'язки з військовими. Але реалії насправді жахаючі – приблизно 70% російських спортсменів – це військовослужбовці, ще значна частина –  службовці ФСБ, відповідно про них ми даних не можемо мати.

Таким чином, зараз ми спостерігаємо спроби витягнути у світовий спорт представників держави-терориста, а будь-який нейтральний прапор російських спортсменів –  це заплямований кровʼю українських військових, цивільних.

У МОК, на жаль, ухвалили оптимальне рішення – як зняти із себе відповідальність і зберегти в кишені російські гроші.

Поряд з тим рішення допуску спортсменів з рф та білорусі ставить незрозуміле становище наших спортсменів – в той час як на фронті триває боротьба зі зброєю, як у цивільних летять російські ракети, бойові снаряди – то ж яким чином підтримувати бойовий дух. Як нашим спортсменам стояти на одному змагальному майданчику з «білопрапорними», як дивитися їм в очі, знаючи, що від початку повномасштабної російсько-української війни саме від рук громадян рф загинуло понад 200 українських спортсменів та тренерів…

Зараз же завдання Національного олімпійського комітету України максимально співпрацювати зі спортивними федераціями світу, аби доносити інформацію про те, що чинить росія на території України, тим більше як можуть спортсмени країни брати участь в Олімпіаді, якщо Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт їхнього президента.  НОК України в авральному порядку, бо інакшого не дано – вже час згаяли, має працювати з кожними федераціями спорту, аби не допустити агресорів до кваліфікаційних змагань, бо вже після цього буде запізно стукати в ті двері, які наглухо зачинили.

Факт того, що білий прапор для росії повинен бути на полі бою, а не на Олімпіаді!

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: