• Головна
  • Новини
  • Андрій Гута з агрохолдингу-банкрута "Мрія" став забудовником і втік із грошима вкладників

08.07.2022, 15:30

Андрій Гута з агрохолдингу-банкрута "Мрія" став забудовником і втік із грошима вкладників

Після банкрутства агрохолдингу "Мрія" власник та комерційний директор підприємства Андрій Гута став частиною команди Development Creative Group (NK Group) хмельницького забудовника Юрія Сусляка.

Як встановило журналістське розслідування, протягом кількох років Гута вивів із рахунків NK Group щонайменше 120,6 млн. грн. приватних інвесторів.

“У NK Group Андрій Гута відповідав за проведення інженерних комунікацій та за роботу з підрядними організаціями загалом. Іншими словами, він мав необмежений доступ до коштів інвесторів. Грошима пайовиків Гута розпоряджався "по-господарськи", витрачав їх на свій розсуд, попутно зсуваючи терміни підведення комунікацій та здачі об'єктів в експлуатацію. Зловживання, очевидно, відбувалися з відома власника девелоперської компанії Юрія Сусляка. Шахраї спільно переказували гроші приватних інвесторів "Набережного кварталу" на рахунки афілійованих компаній-прокладок і переводили в готівку (нагадає схему, за допомогою якої Гута вже збанкрутував агрохолдинг "Мрія"). Загалом, Гута та Сусляк вивели з рахунків «Набережного кварталу» щонайменше 120,6 млн. грн. приватних інвесторів», — стверджують автори розслідування.

Шахрайська схема у сфері нерухомості була реалізована Гутою у низці міст України. У Миколаєві будівництво житлового будинку було зупинено через недофінансування забудовника у розмірі 8 млн грн. У Харкові об'єкт NK Group був зданий в експлуатацію без підведення інженерних комунікацій (води, каналізації, газу та електрики) та для житла непридатний. У Рівному забудовник не оформив необхідної проектно-технічної документації. У Тернополі частина квартир мала статус тимчасового житла. Внаслідок грубих та систематичних порушень, допущених компанією при зведенні об'єктів житлової нерухомості, обласні ДАБК скасовували частину виданих раніше дозволів.

Нагадаємо, технічний дефолт найбільшого українського агрохолдингу «Мрія» було оголошено у 2014 році. Борги підприємства перед такими міжнародними компаніями як IFC, Credit Agricole, Deutsche Bank DBU, Erste, ПУМБ досягли $1,3 млрд. Від імені кредиторів “Мрії” подано судовий позов із вимогою компенсації на суму понад $100 млн. ордери на арешт Андрія Гути. 2020 року Інтерполом видано міжнародне «Червоне повідомлення» – запит до правоохоронних органів у всьому світі з проханням знайти Гуту та тимчасово заарештувати. Наразі документ перебуває на розгляді влади Швейцарії.

Історія банкрутства одного з найвідоміших та найуспішніших підприємств агрохолдингу України «Мрії» докотилася не лише до України, а й до Європи. Через незаконне відмивання грошей її називають однією з найбільших афер... хоча мало хто знає, що ця історія пішла трохи в іншому напрямку...

Нагадаємо, що компанія, створена Іваном Гутою в 2002 році, через дванадцять років перетворилася на велику аферу, завдяки якій, як повідомляється, були залучені міжнародні кредитори, у тому числі такі компанії, як IFC, Альфа-Банк, Crédit Agricole, Deutsche Bank DBU, Erste, Пумба. родина Гута вкрала 1,3 мільярда доларів.

Ключову роль у цьому нібито зіграв син Івана Гути Андрій. У 2008 році його було призначено виконавчим директором «Мрії», взявши на себе все стратегічне та оперативне управління компанією. Через деякий час компанія, яка мала успіх лише на папері, вийшла на міжнародні біржі, зумівши залучити великих інвесторів. Гроші, отримані від інвесторів, вивели через вісім офшорів на Британських Віргінських островах.

Ці вісім компаній за документами належали Гутам. За схемою скуповування акцій агрохолдингу «Мрія» Андрій Гута фактично переводив кошти з однієї своєї «кишені» до іншої. За деякими даними, загальна сума становила близько 220 мільйонів доларів. 2014 року «Мрія» оголосила про банкрутство.

Фактично Андрій Гута залишив без коштів українську державу, тисячі співробітників агрохолдингу «Мрія», міжнародних кредиторів, а також європейські банки Credit Suisse та Bank of Cyprus, через рахунки яких він проводив свої передбачувані афери. Але замість відповідати перед законом, Андрій Гута просто пішов в іншу сферу діяльності.

Після банкрутства найбільшого агрохолдингу країни Андрій Гута зайнявся нерухомістю. Він приєднався до девелоперської компанії "Креативна група розвитку" (DCG), також відомої як "НК Груп" або як бренд "Набережний Квартал". NK Group заснована хмельницьким бізнесменом Юрієм Сусляком та працює на ринку нерухомості України з 2014 року.

До 2016 року NK Group побудувала житлові комплекси в 19 регіонах України, більша частина з яких, а саме 55 проектів, фактично одразу набувають репутації «проблемних».

Потім Гута разом із Сусляком створили дочірні підприємства, в які переказувалися гроші майже п'ятнадцяти фірмових кооперативів «Набережний квартал». Згодом гроші, отримані від простих українців, які вклали кошти в будівництво житлового комплексу, були переведені в готівку.

Зрештою через грубі та систематичні порушення облдержкомбуд анулював видані раніше дозволи на будівництво, а будівництво багатьох житлових комплексів було припинено.

У   НК Груп Андрій Гута безпосередньо відповідав за проведення комунікацій в об'єкті нерухомості, а також за роботу з контрагентами. Фактично він мав необмежений доступ до коштів інвесторів, можливість розподіляти їх на власний розсуд та маніпулювати термінами будівництва, підключення комунікацій та введення об'єктів в експлуатацію.

Яскравим прикладом є будівництво житлово-будівельної корпорації «Грандбуд» торгової марки «Набережний квартал» у Миколаєві на вулиці Містобудівників, 18, яким керував Андрій Гута.

Спочатку першу ділянку планувалося здати в 1 кварталі 2016 року, а другу ділянку – у 4 кварталі 2016 року. Гута мала ресурси і можливість впливати на терміни, і він цим скористався. 24 лютого 2016 року до Держбудархітектури було подано декларацію про готовність першої секції, але інженерні комунікації до будівлі ще не було підведено. Пізніше з'ясувалося, що на добудову другої секції забракло щонайменше 8 мільйонів гривень – будівництво житлового комплексу затяглося.

Вже в листопаді 2016 року, коли згідно з договором мало бути завершено будівництво двох секцій ТСЖ «Грандбуд», пайовики ТСЖ ініціювали збори для вирішення питання щодо порушень термінів будівництва житлового комплексу. Інвестори вимагали перерахувати отримані від них кошти Гуті на завершення будівництва першої та другої черги. Відповідні листи-вимоги були надіслані Андрію Гуті, власнику «НК Груп» та бренду «Набережний квартал» Юрію Сусляку, а також до різних органів державної влади та місцевого самоврядування. Адекватної відповіді не було. Більше того, Андрій Гута зник разом із грошима вкладників. При цьому підрядник змінився на «Миколаїв Девелопмент».

Аналогічні схеми реалізовано і в інших містах України:

Харків: Об'єкт «НК Груп» зданий, але немає комунікацій: води, каналізації, газу та електрики;

м. Рівне: об'єкт збудовано без проектної документації;

Тернопіль: частина квартир будинку, збудованого з численними порушеннями, мала статус тимчасового житла;

Одеса: будівництво житлового комплексу зупинено Держархітектурою та будівництвом

Люди, які купили квартири у цих мікрорайонах, були розчаровані. Вони зіткнулися з тими самими проблемами, що й інвестори в інші об'єкти, якими займався Андрій Гута: незадовільна якість будівництва та матеріалів, складнощі з оформленням прав власності, комунікаціями, проблеми з організацією земельної ділянки навколо ЖК, затримки будівництва. та перевищення термінів, вимагаючи 100% оплати: 50% відразу, 50% протягом 60 днів, хоча на момент спілкування з представниками забудовника компанія не мала відповідних документів та дозволів на будівництво.

Усього Гута, Сусляк та їхні партнери вивели через кооперативи марки «Набережний квартал» 120,6 млн. гривень грошей пайовиків. І це тільки те, що повністю встановлено — насправді не виключено, що інвестори зазнали ще більших збитків.

Після банкрутства агрохолдингу «Мрія» та афер із нерухомістю Гута переїхав до Швейцарії, де не лише проживає, а й активно займається новими стартапами.

У 2020 році Інтерпол сформував міжнародний запит до правоохоронних органів світу з метою знайти та тимчасово заарештувати Андрія Гуту, але цей документ, зважаючи на все, досі перебуває на розгляді у Швейцарії. Отже, влада країни досі не схвалила жодного екстрадиційного запиту, що поки що дозволяє Андрію Гуті уникнути відповідальності. Головне питання: «Чи надовго?»

Джерело. ОРД

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: